Myös muoti vaikuttaa hirsitalokauppaan – etelässä suositaan modernia, pohjoisessa perinteitä

Muoti jyllää myös hirsitalokaupassa. Pohjois- ja Itä-Suomessa kaupaksi menevät vanhat ja perinteisesti suunnitellut hirsitalot ja -mökit. Etelässä ja rannikolla suositaan lasia ja modernia muotoilua.

ilmiöt
Seinäjoen asuntomessuille rakentuu useita kaksikerroksisia omakotitaloja. Näiden talojen yläkerrasta näkee suoraan Kyrkösjärvelle.
Asuntomessuilla on jo nähty hirrestä tehtyjä omakotitaloja.Anri Koski / Yle

Käsitys siitä, millainen on hieno hirsitalo, poikkeaa Suomen eri osissa. Etelässä hirsitaloon kaivataan lasia ja isoja ikkunoita, mutta pohjoisessa ja suositaan perinteisempiä talomalleja.

Perinteinen mielikuva harjakattoisesta ja pieniruutuisesta hirsitalosta puree Pohjois- ja Itä-Suomessa. Rannikolla ja eteläisessä Suomessa rakentajat suosivat mieluummin modernimpia ratkaisuja: isoja ikkunapintoja ja tasa- ja pulpettikattoja ja niihin vaatimuksiin on hirsitalojen valmistajankin taivuttava.

Talomuodin muutos näyttää hissukseen kiipeävän myös kohti pohjoista, mutta muodin erot on huomattu myös pudasjärveläisen hirsitalotehtaankin tuotantolinjoilla.

Hirren salvos.
Nykyaikaisen hirsitalon nurkat tehdään yhä useammin sveitsiläisen mallin mukaan, jotta niistä saadaan suorat.Erno Serkosalmi / Yle

– Kyllä selvästi tällainen jako on nähtävissä. Kyllä markkina kotimaan sisälläkin on selvästi jakautunut, sanoo Kontiotuotteen toimitusjohtaja Jalo Poijula.

– Tietenkin rakennus on aina ympäristönsä tuote ja jonnekin saaristoon ja rannikolle tämmöinen moderni sopii paljon paremmin. Sitten nämä Kainuun korvet, pohjoisen Lapin metsät niin ehkä se perinteinen harjakatto sinne hyvin sovellettuna ehkä sopii ympäristöön paremmin.

Lamellihirsien valmistusta Kontiotehtaan Pudasjärven tehtaalla 14.4.2016.
Teollisesti valmistettavat hirsitalot tehdään useimmiten lamellihirsista, jotka höylätään yhteen liimatuista puulankuista.Erno Serkosalmi / Yle

Venäjän vientikielto rokottanut kauppaa

Suomessa toimii parisen kymmentä isoa hirsitalotehdasta sekä iso joukko pienessä mittakaavassa lähinnä hirsimökkejä valmistavia veistämöitä.

Monelle hirsitalotehtaalle vienti on ollut merkittävä osa myyntiä ja esimerkiksi Venäjän vientikielto on rokottanut niiden kauppaa. Tärkeitä suomalaisten hirsitalojen vientikohteita on myös Keski-Euroopassa ja Pohjoismaissa sekä Aasiassa esimerkiksi Japani. Pieniä avauksia on saatu myös muun muassa Pohjois-Afrikkaan ja Lähi-itään. Hirsitaloja viedään noin 40 maahan.