Tuhannet haluavat maanpuolustuskurssille – "Se voi olla tosi paljon arjesta poikkeavaa"

Osallistujat ovat toivoneet, että kursseja järjestettäisiin huhti–toukokuussa. Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen toiminnanjohtaja uskoo ihmisten ymmärtävän maanpuolustusta entistä paremmin.

ilmiöt
Varusmiehiä keräämässä varusteita
Sini Ojanperä / Yle

Tänä ja ensi viikonloppuna yli 3 000 suomalaista osallistuu vapaaehtoisille maanpuolustuskursseille. Kursseja järjestetään kahtena viikonloppuna eri puolilla Suomea yhteensä yli 150. Keskivertoviikonloppuna niitä on muutamia kymmeniä.

Vapaaehtoisten maanpuolustuskurssien aiheet vaihtelevat laajasti maastossa liikkumisesta kyberturvallisuuteen.

– Alun perin lähdettiin kavereiden kanssa katsomaan, että millaista siellä on, pääsisikö ampumaan erilaisilla aseilla. Lähdin mielenkiinnosta ja hengaamaan kavereiden kanssa, kertoo Jussi Litja, joka on osallistunut muun muassa umpihankijotos-kurssille. Siellä harjoiteltiin komppanian puolustusta eli käytännössä osallistujat ampuivat ja hiihtivät.

Kevään ruuhkaisia kurssiviikonloppuja selittää muun muassa se, että puolustusvoimien harjoitusalueilla on tilaa keväisin. Lisäksi Maanpuolustuskoulutusyhdistys on halunnut keskittää suuria harjoituksia, sillä se on edullisempaa kuin esimerkiksi erilaisten kuljetusten järjestäminen pienempiä joukkoja varten.

Kymmeniätuhansia osallistujia vuodessa

Kaikki halukkaat eivät yhdistyksen mukaan mahdu kursseille, mutta on myös koulutuksia, joita ei järjestetä osanottajapulan takia. Viime vuonna yhdistys järjesti 88 000 koulutusvuorokautta, vuotta aiemmin niitä oli 80 000. Maanpuolustuskoulutusyhdistys järjestää vuosittain kaikkiaan 1 900 kurssia. Niille osallistuu noin 50 000 ihmistä.

Nuoret ja naiset ovat yhdistyksen mukaan erityisen kiinnostuneita kursseista:

Varautumiskoulutus lisää ihmisen kriisinsietokykyä monenlaisissa tilanteissa.

Pertti Laatikainen

– On sellaista uhkiin varautumista ylipäätään. Jos ihminen tulee turvallisuusalan varautumiskoulutukseen, se lisää hänen kriisinsietokykyään monenlaisissa tilanteissa, Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen toiminnanjohtaja Pertti Laatikainen huomauttaa.

Kriisiviestintä vetää kurssilaisia

Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen lakisääteinen tehtävä on maanpuolustuksen edistäminen. Nykymaailmassa uutisotsikot täyttyvät erilaisista uhkista. Maanpuolustuksen edistäminen on Pertti Laatikaisen mukaan nyt helpompaa kuin vaikkapa vuosikymmen sitten.

– Tänä päivänä se on mielestäni erittäin helppoa. Ihmiset ymmärtävät turvallisuustilanteen. Kyseenalaistukset, joita oli 10–20 vuotta sitten, ovat mielestäni vähentyneet, Laatikainen kuvailee.

Laatikaisen mukaan ihmiset näkevät puolustuksen nykyisin entistä laajemmin, esimerkiksi ympäristönsuojelun kannalta, eivätkä ainoastaan sotilaallisena kysymyksenä.

Esimerkki tiedonhalusta ja tämän viikonlopun kursseista on Helsingissä järjestettävä informaatioturvallisuuskoulutus, jonka käyvien luvataan kurssin jälkeen osaavan tulkita mediasta saamaansa tietoa ja tuntevan kriisiviestinnän perusteita. Yhdistys kaavaili kurssia 50 osanottajalle. Ilmoittautuneita oli loppujen lopuksi 150.

Jussi Litja kuvailee, että maanpuolustuskurssit voivat olla elämää rikastuttava harrastus.

– Se voi olla tosi paljon arjesta poikkeavaa. Harvemmin sellaisia juttuja tulee siviilielämässä tehtyä, hän kuvailee.