1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ruotsin suuryhtiöt jättikorvauksiin veronvälttelystä

Ruotsissa hallinto-oikeus on tehnyt merkittävän linjanvedon verojen välttelyn suhteen. Suuryritysten tytäryhtiöt eivät voi enää vähentää sisäisten velkojensa korkokuluja verotuksessa. Käytäntö tuomittiin verojen välttelyksi.

Kuva: SCA

Kolme ruotsalaista suuryritystä on tuomittu suuriin sakkoihin ja jälkiveroihin veronkierrosta, kertoo Ruotsin televisio SVT (siirryt toiseen palveluun).

Tukholman hallinto-oikeus on langettanut metsä- ja hygieniatuotteita valmistavalle SCA-yhtiölle yli miljardin kruunun, eli noin sadan miljoonan euron sakot ja jälkiverot. Myös lukkovalmistaja Assa Abloy ja metalliyhtiö Sandvik saivat tuomion, mutta SVT ei kerro niiden maksettavaksi määrättyjen summien suuruutta.

SCA:n saaman tuomion taustalla on yhtiön oman finanssiyrityksen myynti Hollantiin, oman tytäryhtiönsä Holland SCA Treasuryn hallintaan. Kauppa tehtiin vuonna 2004 ja yhtiö maksoi tavallaan "itselleen" kauppahintaa 48 miljardia kruunua, jota varten se otti suuren lainan.

Hollantilaisyhtiö perusti Ruotsiin oman toimipisteensä, jota hyödynnettiin verotuksessa korkovähennyksen saamiseen.

– Kyseessä on verosuunnittelu, jota on käytetty Ruotsin verojen välttelyyn, toteaa Veroviraston oikeudellisen yksikön johtaja Tomas Algotsson SVT:lle.

SCA puolustautuu sanoen, että yritysrakenteen uudistaminen on täysin laillista.

Ruotsin televisio huomauttaa uutisen yhteydessä, että finanssiliiketoiminnan myynti oli yhtiön historian suurin kauppa. Silti siitä ei mainita mitään yhtiön tilinpäätöksessä.

Assa Abloy ja Sandvik ovat SVT:n mukaan käyttäneet samankaltaista järjestelyä verojen välttelyyn.