Hyppää sisältöön

Psykiatriassa tarvitaan päätä ja käsiä – Tehohoito tarkoittaa että potilaan vierellä ollaan 24/7

Potilaan saa sitoa tai eristää vain erittäin painavista syistä psykiatrisessa hoidossa. Keskeistä onkin päiden ja käsien määrä. Pirkanmaalla hoitajaresurssit ovat Suomen surkeimmat.

Kädet kokeilevat kantoon uurrettua mieshahmoa. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Yksi hoitaja per potilas ei riitä, kun hoidettavana on vakavasta psyykkisestä sairaudesta kärsivä potilas. Näin sanoo Pirkanmaan sairaanhoitopiirin psykiatrian toimialuejohtaja, ylilääkäri Hanna-Mari Alanen.

– Vältämme kaikkea pakkoa kuten sitomista ja eristystä, ja silloin tarvitaan henkilökunnan päätä ja käsiä. Psykiatriassa tehohoito tarkoittaa, että parhaimmillaan potilaan vierellä ollaan 24 tuntia vuorokaudessa, jotta ikävämpiin toimenpiteisiin ei jouduttaisi.

Pirkanmaalla hoitajia on muuta maata selvästi vähemmän. Alanen teki viime vuoden lopulla selvityksen, jonka mukaan Pirkanmaan sairaanhoitopiirin aikuispsykiatrian osastoilla on keskimäärin yksi hoitaja potilasta kohden. Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä vastaava luku on 1,7.

Hoitohenkilökunnalla on iso huoli potilaiden saamasta hoidosta. Sairaanhoitopiiriltä toivotaan nyt tekoja tilanteen parantamiseksi. Alanen arvioi, että hoitajia tarvittaisiin lisää kymmeniä.

– Jotta me pääsisimme maan keskiarvoon, puhutaan jopa yli 30 hoitajasta.

Kipeimmin lisää hoitajia tarvitaan akuuttivastaanotolla, neuro- ja vanhuspsykiatrian sekä oikeuspsykiatrian osastoilla.

Eduskunnan oikeusasiamies vierailee ensi viikolla

Eduskunnan oikeusasiamies on tulossa tarkastuskäynnille Pirkanmaalle ensi viikolla.

– Henkilökunnan mitoitus on yksi tarkastuksen aihe, Hanna-Mari Alanen sanoo.

Oikeusasiamiehen lausunto ja raportti tulevat aikanaan, mutta henkilökunnan toiveissa on, että sairaanhoitopiiriltä heltiää jo lähikuukausien aikana lupa avata uusia vakansseja. Alanen uskoo, että lisäresursseja tulee.

– Olen hyvin luottavaisin mielin, asia on hyvin akuutisti työn alla.