1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuutostien remontti venyttää autoilijan ja yrittäjän pinnaa – syksy tuo pelon asiakkaiden vähenemisestä

Luumäellä Rantsilanmäen alueen yrittäjät elävät keskellä Kuutostien perusparannustöitä. Kiertotie on muuttanut ihmisten liikkumista vain vähän, mutta syksyä yrittäjät odottavat epävarmoin mielin. Alue on remontin jälkeen helpompi ohittaa kovalla vauhdilla.

liikenne
Kuutostien perusparannus Luumäen Rantsilanmäen alueella.
Yle

Kuutostien perusparannus ja uuden tielinjan rakentaminen Luumäen ja Lappeenrannan välillä on kovassa vauhdissa. Tavalliselle tienkäyttäjälle remontti näkyy tällä hetkellä kahdessa kohdassa olevien kiertoteiden kautta. Toinen, mutkittelevat kiertotie on Luumäellä Rantsilanmäen alueella.

Alueella toimivat muun muassa Shell, Teboil ja leipomo-kahvila Satun makiat. Yritykset ovat totutelleet poikkeusjärjestelyihin muutaman kuukauden ajan.

– Alussa asiakkaat eivät meinanneet löytää pihaan, kun liikenne jouduttiin ohjaamaan kokonaan uudesta paikasta, mutta nyt tätä on opeteltu muutaman kuukauden ajan, sanoo Restel Liikenneasemat Oy:n yksikönpäällikkö Heikki Ylä-Outinen.

Teboil-yrittäjä Jari Saaresti joutui siirtämään mainostornin Kuutostien reunasta remontin tieltä huoltamon pihaan.

– Kiertotie kulkee nyt pihan läpi, joten pysäköintialue on hieman pienentynyt, mutta asiakasmääriin tämä ei ole vaikuttanut, sanoo Saaresti.

Syksyä odotetaan hämmentynein mielin

Kuutostie on Rantsilanmäen alueella liikennöitävässä kunnossa syksyllä. Sen jälkeen autot ajavat todennäköisesti sataa kilometriä tunnissa alueen läpi. Tämä on yrittäjille iso muutos, sillä ennen alueella piti hiljentää 70 kilometriin tunnissa ja kääntyminen Kuutostieltä oli helppoa. Syksyllä on liikennevirrasta noustava palveluiden ääreen ramppia pitkin.

– Tie putoaa kuusi metriä alemmas ja näkyvyytemme huononee. Siihen asiaan joudumme kiinnittämään paljon huomiota, sanoo Satun makiat -yrittäjä Satu Neuvonen.

Voi olla, että monelle ei tule mieleen piipahtaa kahvilla, kuten ennen.

yrittäjä Jari Saaresti

Myös Teboil-yrittäjä Jari Saaresti on samoilla linjoilla.

– Liikenne menee ikään kuin tunnelissa tuossa alempana. Voi olla, että monelle ei tule mieleen piipahtaa kahvilla, kuten ennen.

Restel Liikenneasemat Oy:n yksikönpäällikkö Heikki Ylä-Outinen näkee syksyn tilanteen kuitenkin myönteisemmin.

– Liittymät ovat nykyaikaa ja kun Kuutostiestä tulee nopeampi, toivon, että liikennevirrat myös lisääntyvät. Tässähän muuttuu nyt asiakkaan tavoittaminen. Pitää miettiä, saataisiinko esimerkiksi sosiaalisen median kautta asiakkaille enemmän meistä tietoa, Ylä-Outinen pohtii.

Uusi tieväylä valmistuu vasta kesällä 2017

Kuutostien perusparannus ja uuden tielinjan rakentaminen on pitkäkestoinen urakka. Työt on aloitettu jo viime vuonna ja töitä tehdään paljon Luumäen Jurvalan eteläpuolella, piilossa Kuutostiellä autoilevilta.

– Koko ajan tapahtuu paljon metsässä ja pelloilla, kun uuden Jurvalan alueen oikaisevan tien pohjaa tehdään, sanoo projektipäällikkö Harri Liikanen Liikennevirastosta.

Rantsilanmäen alue valmistuu siis jo syksyllä, mutta uusi tie Jurvalan eteläpuolella otetaan käyttöön vasta kesällä 2017. Poikkeuksellisia liikennejärjestelyitä on luvassa tienkäyttäjille runsaan vuoden ajan.

– Kesäkuun alussa liikenne siirtyy rinnakkaistielle Kärjen kylästä Hurtanmaalle. Juhannuksen jälkeen rinnakkaistie otetaan puolestaan käyttöön Hurtanmaalta Jurvalan itäiseen eritasoliittymään saakka. Nopeusrajoitus sillä tieosuudella tulee olemaan koko kesän käytännössä 60 kilometriä tunnissa, sanoo Liikanen.

Lue seuraavaksi