Kätevän emännän uusi rooli: Otti pikkukaupungin kulttuurikesän hyppysiinsä

Näyttelijä Annu Valonen on tuttu Kätevä emäntä -sarjasta sekä Risto Räppääjä -elokuvista. Hän elää omien sanojensa mukaan kiireisintä ja mielenkiintoisinta aikaa parhaillaan Merikarvian kulttuurisihteerinä.

kulttuuri
Annu Valonen
Yle

Näyttelijä Annu Valonen ehtii sentään istahtaa hetkeksi pöydän ääreen. Aamu on vierähtänyt päivittäen Merikarvian kulttuuririentoja Facebookiin, ja seuraava palaveri odottaa jo.

Kiireet eivät rajoitu vain Satakuntaan, jossa Annu Valonen toimii parhaillaan Merikarvian kulttuurisihteerinä. Pendelöinti Helsingin-kodin ja Merikarvian-kodin välillä vie monta tuntia viikossa.

– En varmaan edes osaisi olla paikallani, vaikka siihen tarjoutuisi tilaisuus. Elän tällä hetkellä hyvin mielenkiintoista ja hauskaa vaihetta. Autossa pystyy hoitamaan vaikka rästissä olevia puheluita vähän niin kuin liikkuvassa toimistossa, Valonen naurahtaa.

Uusi määräaikainen kulttuurisihteerin työ ei kuitenkaan sulje pois esimerkiksi näyttelijän, kouluttajan ja puhujan töitä. Valonen käy keikoilla ja suhaa siinä välissä kahtena päivänä viikossa Merikarvialla.

Takaisin tuttuun maisemaan

Loppuvuodesta alkanut kulttuurisihteerin pesti antoi Valoselle mahdollisuuden palata juurilleen. Porista kotoisin olevalle naiselle Merikarvia on jo lapsuudesta tuttu paikka.

– Meillä on ollut kesämökki Merikarvialla koko elinikäni. Miehenikin on kotoisin Merikarvialta, tosin olemme molemmat olleet paljon töissä pääkaupunkiseudulla, Valonen kertoo.

Annu Valonen tarttui innokkasti tilaisuuteen vaikuttaa kotikontujensa kulttuuriasioihin.

– Olen innoissani, että saan suunnitella tulevan kesän ja koko vuoden kulttuuritarjontaan merikarvialaisille ja ulkopaikkakunnaltakin tuleville.

Joogan lumoissa

Merikarvian kulttuurielämä on Annu Valosen mukaan hyvin vilkasta, vaikka paikkakunta onkin pieni.

– Siellä on paljon paikallisia kulttuurinharrastajia, jotka ovat äärimmäisen lahjakkaita. Merikarviahan on oikea laulukunta, ja tuntuu, että vähän kaikki laulavat. Ainoa, mitä kaivattaisiin lisää, on lasten ja nuorten mahdollisuudet harrastaa teatteria.

Näyttelijän ja kulttuurisihteerin töiden lisäksi Valonen toimii myös joogaohjaajana. Merikarvialla emännöimässään Galleria Vanha Savussa hän yhdistää taiteen ja joogan vetämillään tunneilla.

– Taidetta katsoo ihan eri tavalla, kun mieli on vähän hiljentyneempi. Silloin osaa laskeutua tunnustelemaan, miltä se taide oikeasti tuntuu.