Poliisi iski Cannonball-jengin tiloihin – Miljoonan euron talousrikosvyyhti taustalla

Helsingin poliisi tutkii laajaa talousrikoskokonaisuutta, johon liittyy useita kymmeniä törkeitä veropetoksia. Cannonball-moottoripyöräkerhoon kuuluvien henkilöiden epäillään johtaneen ja organisoineen toimintaa, jossa rikosvahingot ovat yli miljoona euroa. Juttu liittyy muun muassa toissapäivän poliisin laajaan operaatioon Helsinginkadulla.

Kotimaa
Cannonball MC:n liiviin pukeutunut moottoripyöräilijä kadulla moottoripyörällään
Cannonball MC:n liiviin pukeutunut moottoripyöräilijä.Wikipedia

Helsingin poliisi teki eilisen ja toissapäivän aikana useita kotietsintöjä moottoripyöräkerhon tiloihin eri kaupungeissa ja otti kiinni useita henkilöitä.

Myös muita kuin moottoripyöräkerhon jäseniä on otettu kiinni, ja heidän koteihinsa on tehty kotietsintöjä. Myös toissapäivänä keskiviikkona huomiota herättänyt poliisioperaatio Kallion kaupunginosassa Helsinginkadulla liittyi tähän tapaukseen.

Ylen tietojen mukaan Karhu-valmiusryhmä oli mukana poliisin iskuissa.

Pöytälaatikkofirmojen kautta bisnestä

Epäillyt ovat käyttäneet useita kymmeniä niin sanottuja pöytälaatikkoyhtiöitä, joilla ei ole ollut todellista liiketoimintaa. Näiden yritysten nimissä on verottajalta haettu ja saatu kuukausittain perusteettomia arvonlisäveropalautuksia. Perusteettomilla alv-palautuksilla on saatu yli miljoonan euron rikoshyöty.

Törkeistä veropetoksista on epäiltynä useita Cannonball-moottoripyöräkerhon jäseniä sekä useita muita henkilöitä, joita on käytetty bulvaaneina eri yhtiöissä. Bulvaanien tarkoituksena on häivyttää tosiasialliset tekijät ja rikoshyödyn saajat.

Paljastukset alkoivat viime syksynä

Alv-petokset alkoivat paljastua viime syksynä osana laajaa rahoituspetoskokonaisuutta, jonka tutkinta on edelleen meneillään. Poliisi epäilee, että rahoitusyhtiöiltä, pikavippifirmoilta ja liikkeiltä on huijattu ainakin yli miljoona euroa. Talousrikosvyyhtiä tutkitaan mm. törkeinä petoksina ja identiteettivarkauksina.

– Toiminta on ollut erittäin organisoitua ja ammattimaista. Rikokset on toteutettu käytännössä niin, että niin sanotuille pöytälaatikkoyhtiöille on haettu lainoja ja rahoitusyhtiöille on myyty täysin tekaistuja laskuja, kertoo rikostarkastaja Ismo Siltamäki Helsingin poliisista.

Rahoituspetoksista epäillyt ovat 25-50-vuotiaita Etelä-Suomessa asuvia miehiä. Rikosten epäillään tapahtuneen kesästä 2014 alkaen. Osa epäillyistä on edelleen vangittuina.

– Rahoituspetoskokonaisuus koostuu yksittäisistä erillisistä petoksista, joita epäillään toteutetun johdetusti ja keskitetysti. Viime syksynä nämä rahoituspetokset nousivat niin laajamittaisiksi, että voidaan puhua ilmiöstä, Siltamäki toteaa.

Verottaja ja poliisi tutkivat yhdessä

Syksyllä rahoituspetosvyyhdin tutkinnan yhteydessä epäiltyjen tileillä ilmeni sellaisia arvonlisäveropalautuksia, jotka kiinnittivät poliisin huomion. Asiaa selvitettiin yhteistyössä verottajan kanssa ja näin paljastui laaja arvonlisäveroihin liittyvä petoskokonaisuus.

– Molemmissa kokonaisuuksissa on käytetty osin samoja yhtiöitä ja samoja henkilöitä on ollut mukana sekä rahoituspetoksissa että alv-petoksissa. Verottajalta saatuja alv-palautuksia on nostettu käteisenä pankista ja automaatilta, ja rahoja on vaihdettu ulkomaan valuutaksi sekä kullaksi, Siltamäki kertoo.

Näissä rahoitus- ja veropetosvyyhdeissä rikosilmoitusten määrä lähentelee sataa. Kokonaisuus on poikkeuksellisen laaja, ja se on sitonut merkittävästi Helsingin poliisin talousrikostutkijoita viime syksystä lähtien. Vyyhtiin epäillään liittyvän useita kymmeniä henkilöitä.

Poliisin tutkinta kokonaisuuden osalta jatkuu.

Uutista täydennetty kello 11.27.