Ruotsin ilmailuvirasto: Tutkahäiriön syynä oli aurinkomyrsky, ei kyberhyökkäys

Ilmailuviraston mukaan kyberhyökkäyksen mahdollisuus on aina otettava huomioon. Alustavan selvityksen mukaan marraskuiset häiriöt lennonjohtajien tutkissa eivät kuitenkaan johtuneet hakkereista.

Ulkomaat
Kuva voimakkaasta auringonpurkauksesta.
Nasan SDO-observatorion ottama kuva voimakkaasta auringonpurkauksesta 12. heinäkuuta. Kuva on otettu sellaisella aallonpituudella, joka saa auringon näyttämään voimakkaan punaiselta.Nasa / SDO / AIA

Etelä-Ruotsin lentoliikenteen marraskuussa pysäyttäneen tutkahäiriön syy oli aurinkomyrsky, toteaa Ruotsin ilmailuvirasto. Selitystä on epäilty, ja norjalainen puolustussivusto AldriMer kertoi aiemmin, että Ruotsi olisi uskonut tutkahäiriön syyksi kyberhyökkäystä.

– Kun jotakin äkillistä tapahtuu, meidän on otettava huomioon kyberhyökkäyksen mahdollisuus. Mahdollisuutta alettiin heti selvittää, kertoo Ilmailuviraston tekninen johtaja Ulf Thibblin sanomalehti Dagens Nyheterille (siirryt toiseen palveluun).

– Mutta kaikki tosiasiat puhuvat teoriaa vastaan.

Thibblinin mukaan häiriö vaikutti vanhoihin, analogisiin järjestelmiin, joten kyseessä ei voinut olla kyberhyökkäys. Hänen mukaansa Ilmailuvirasto tai muut viranomaiset eivät myöskään havainneet merkkejä kyberhyökkäyksestä järjestelmissään.

Tutkahäiriö pysäytti lentoliikenteen puolentoista tunnin ajaksi marraskuun 4. päivänä. Malmön lennonjohtajat huomasivat tuolloin, että tutkakuvissa on virheellisiä kaikuja. Tutkassa näkyi lentokoneita, joita ei oikeasti ollut olemassa.

Ilmailuvirasto julkaisi torstaina ensimmäisen, lyhyen analyysinsa tapahtumasta. Sen mukaan häiriön aiheutti aurinkomyrsky.