1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Kenen kanssa Saku Sammakko menikään naimisiin?

Saku Sammakko meni kosiomatkalle, mutta pääsikö hän koskaan naimisiin? Vanhaa lastenlaulua Saku Sammakko ovat laulaneet lukuisat suomalaissukupolvet.

Kuva: Yle

Laulun mukaan Saku Sammakko lähti kosiomatkalle. Hän lauleskelee kaikessa rauhassa ja tapaa Hillevi Hiiren. Kuten kosiomatka-sana kertoo, Saku Sammakolla on selvästikin mielessään halu päästä naimisiin.

Vastaan tulevaa Hillevi Hiirtä Saku Sammakko pyytää lähtemään kanssaan pappilaan. Eli Saku Sammakko selvästikin haluaisi namisiin Hillevi Hiiren kanssa.

Hillevi Hiiri kuitenkin vastaa Saku Sammakon kosintaan kieltävästi, koska hän on jo menossa Matias Myyrän kanssa naimisiin. Hillevi Hiiri olisi kyllä omien sanojensa mukaan mennyt Saku Sammakon kanssa naimisiin, jos Saku olisi asiaa aikaisemmin kysynyt

– Mikset kysynyt aikanaan, vastaa Hillevi Hiiri.

Saku närkästyy Hillevi Hiirelle ja on sitä mieltä, että Matias Myyrä ei ole hyvä sulhanen Hillevi Hiirelle. Syynä on se, että Matias Myyrällä on varpaissaan multaa. Onko Matias Myyrä Saku Sammakon mielestä epäsiisti vai oliko kyse vain äkkinäisen tokaisu? Siihen laulu ei tässä vaiheessa vastaus anna.

Sulhanen vaihtuu hepokatiksi

Mutta äkkiä laulussa tuleekin yllättävä käänne. Hillevi Hiiri ei menekään naimisiin Matias Myyrän kanssa, vaan Hepokatti Heikin. Kas Heikki oli hurmannut Hillevi Hiiren soittamalla viuluaan

– Sillä Heikkipä soitteli viuluaan, kertovat sekä laulun kertoja että itse Hillevi Hiiri.

Saku Sammakko poistuu taas närkästyneenä paikalta ja tekee varsin stereotypisen ja vanhahtavan johtopäätöksen: ”Nainen on nainen aina vaan”. Saku Sammakko ehkä jälleen päästää suustaan äkkinäisen tokaisun. Tosin sen on todennut jo aiemmin myös itse Hillevi Hiiri.

Sillä, että Matias Myyrällä on multaa varpaissaan, ei ole enää Saku Sammakolle mitään merkitystä: ”Saku Sammakko ei enää huomaakaan, että multaa on myyrällä varpaissaan”.

Saku Sammakko ei siis lopulta mene naimisiin kenenkään kanssa. Kosiomatka jatkunee edelleen.

Ainoat, jotka pääsivät naimisiin, olivat Hillevi Hiiri ja Hepokatti Heikki: ”Häitä Hillevi Hiiren nyt soitetaan, mutta Hepokatti Heikki on sulhasenaan.”

Saku Sammakko on vanha skotlantilainen kansanlaulu, jonka lauluyhtye Four Catz yhdessä Brita Koivusen kanssa levytti vuonna 1961. Suomenkieliset sanat siihen teki Kari Tuomisaari.