Oscar-palkittu amerikkalaisohjaaja joutui Suomessa ongelmiin – kaikki hienot suomalaiskeksinnöt eivät mahtuneet elokuvaan

Yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja Michael Moore ylistää uudessa dokumentissaan suomalaista koulutusjärjestelmää. Dokumentaristi olisi halunnut kehua myös suomalaista äitiyspakkausta ja laajakaistaa.

elokuvat
Hämeenkylän koulun rehtori Pasi Majasaari ja Krista Kiuru.
Tähtihetkessä käsiteltiin Oscar-palkitun Michael Mooren uutta elokuvaa, jossa kehutaan suomalaista peruskoulua. Moore haastatteli dokumenttiin opetusministerinä toiminutta Krista Kiurua ja rehtori Pasi Majasaarta.

Yhdysvaltojen kannattaisi sotatoimien sijaan panostaa opiskeluun suomalaisittain. Michael Moore vetää mutkat suoriksi uudessa dokumentissaan Where to Invade Next, jossa hän käy ”varastamassa” maailmalta parhaat ideat toteutettavaksi Yhdysvalloissa. Ennen Suomen osuutta Moore ihmettelee Italian palkallisia lomia ja Ranskan gourmet-tasoista kouluruokaa.

Suomen vierailullaan Moore hehkuttaa reippaasti yksinkertaistaen, että Suomessa ei tehdä läksyjä, vaan lasten annetaan nauttia vapaa-ajasta. Toiseksi Suomen osion pääasiaksi dokumentissa nostetaan se, että kouluvuodet ja koulupäivät ovat lyhyemmät kuin missään muualla länsimaissa.

Dokumenttia kuvattiin vuosi sitten toukokuussa Suomessa ja siihen haastateltiin silloin opetusministerinä toiminutta kansanedustajaa Krista Kiurua.

– Moore kertoi, että oli harkinnut nostavansa dokumenttiinsa myös Suomen laajakaistaverkoston tai suomalaisen äitiyspakkauksen. Vaihtoehtona oli myös, ilmainen korkeakoulusysteemi. Hän halusi kuitenkin keskittyä lopulta suomalaiseen peruskouluun, kertoo Kiuru Aamu-tv:n Tähtihetkessä.

Suomalaispoliitikko bongattiin elokuvaan YouTubesta

Moore ei Kiurun mukaan ollut alun perin innostunut haastattelemaan Suomessa valtion edustajia, mutta joku dokumentaristin tiimistä oli bongannut Kiurun englanninkielisen puheen suomalaisesta koulutuksesta. Dokumentintekijät katsoivat Kiurun puheita YouTubesta ja pyysivät hänet mukaan.

Dokumentissa haastatellaan myös esimerkiksi palkitun Hämeenkylän koulun rehtoria Pasi Majasaarta.

– Mooren elokuvat ovat poliittisia kannanottoja. Kuullessani, että hän on tulossa meille, tiesin, että olen hyvien leirissä. Minua ei tylytetä niin kuin presidentti Bushia. Ihan luottavaisin mielin lähdin mukaan.

Michael Moore
Elokuvaohjaaja Michael MooreDog Eat Dog Films

Moore tunnetaan yhteiskuntakriittisistä dokumenteistaan, joissa on arvosteltu Yhdysvaltojen sotatoimia, aselakeja, terveydenhuoltojärjestelmää ja poliitikkoja. Moore palkittiin terrorismia pohtivasta Fahrenheit 9/11 -elokuvasta Oscarilla.

Elokuvaohjaaja haastatteli Majasaarta perusteelliset kolme tuntia. Dokumenttiin päätyivät kuitenkin vain kommentit siitä, että suomalaisten lasten täytyy saada viettää vapaa-aikaa koulussa puurtamisen sijaan.

Pitkässä istunnossa Kiurun kanssa dokumentaristi yritti saada opetusministerin omalle puolelleen.

– Hänen visionsa oli, että moitimme amerikkalaista koulujärjestelmää. Minun oli vaikea lähteä siihen. Sen takia istuttiin aika kauan, että hän sai haluamansa irti. Hänelle takertui mieleen vain ajallisesti tehokas suomalaiskoulutus, sanoo Kiuru.

Dokumentin suomalaistähdet saivat maistiaisen myös kuuluisasta amerikkalaisesta byrokratiasta, jolla ehkäistään oikeusjuttuja. Rehtori Majasaari joutui soittelemaan kesälomalle kirmanneille oppilaille Mooren lähetettyä sopimusnivaskat allekirjoitettavaksi jokaiselle elokuvaan osallistuneelle.