1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Terveys ja hyvinvointi

Ylen Tiina Merikannolle Zonta-järjestön tunnustus – "Sitkeä, kriittinen, ymmärrettävä toimittaja"

Zonta International palkitsi Ylen sosiaali- ja terveystoimittaja Tiina Merikannon ja Tukinainen ry:n Naisen teko -kunniamaininnalla.

Toimittaja Tiina Merikanto on tuttu näky tv-studiossa, kun mutkikkaita sosiaali- ja terveysasioita valotetaan suomalaisille. Kuva: Yle

Naisen teko -kunniamaininta myönnetään henkilölle, joka on työssään ja yhteiskunnallisissa tehtävissään ansioitunut nainen. Hän on henkilökohtaisella sitoutumisellaan, ammattitaidollaan ja osaamisellaan toiminut naisen aseman parantamiseksi Suomessa.

Ylen ajankohtais- ja featuretoimituksessa työskentelevä Tiina Merikanto on kokenut journalisti, joka on keskittynyt erityisesti sosiaali- ja terveysalan kysymyksiin. Palkinnon perusteluissa todetaan, että Merikanto on sitkeän johdonmukaisesti seurannut niin vanhustenhuoltoa kuin sote-uudistusta. Häntä kiitetään asioiden asiallisesta käsittelytavasta, joka luo uskottavuutta mediaan tiedon lähteenä. Merikanto osaa myös avata monimutkaisia asioita sekä lähdekriittisesti että ymmärrettävästi suurelle yleisölle.

Merikanto on aiemmin saanut mm. Bonnierin Suuren journalistipalkinnon, Valtakunnallisen mielenterveyspalkinnon ja Duodecimin tiedottajapalkinnon.

Raiskauskriisikeskus Tukinainen palkittiin

Raiskauskriisikeskus Tukinainen on seksuaalirikosten uhrien tukijärjestö, joka tekee työtä naisten auttamiseksi ja voimaannuttamiseksi sekä turvallisuuden lisäämiseksi. Raiskauskriisikeskusta hallinnoi Tukinainen ry, joka on yleishyödyllinen yhdistys.

Palkinnon perusteluissa todetaan, että seksuaalinen väkivalta osana lähisuhdeväkivaltaa on tiedostettu, mutta yhä vaiettu asia kaikkialla maailmassa. Raiskauskriisikeskus työskentee edistääkseen avointa ja kehittävää julkista keskustelua näistä aiheista. Tukinaisten toiminta liittyy olennaisesti Zontien haluun taistella naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan

Aiemmin Naisen teko -kunniamaininnan ovat saaneet mm. professori Helena Ranta, dosentti Teija Tiilikainen, valtioneuvos Riitta Uosukainen ja teatterin ohjaaja Ritva Siikala.

Palkinnot jaettiin Zonta-piirikokouksessa Raumalla.

Zonta International on puolueisiin sitoutumaton järjestö, joka toimii edistääkseen naisten ja tyttöjen ihmisoikeuksia kansainvälisillä, kansallisilla ja paikallisilla tasoilla.