1. yle.fi
  2. Uutiset

”Ulkonäkö tai jumalainen lauluääni ei ole syy miksi ihmiset tulevat keikoilleni”

Laulajalauluntekijä Jukka Takalolla on ollut uransa aikana mukana jo pian kahdellakymmenellä albumilla. Nyt ilmestynyt uusin Suomen kuningas on tekijänsä näköinen teos. Takalon tarinoissa otetaan kantaa, kohdataan suuria tunteita ja hämmästellään elämän menoa.

kulttuuri
Uusin Jukka Takalo -albumi on nimeltään Suomen kuningas.

Laulajalauluntekijä Jukka Takalon mikroaaltouuni kilahtaa. Mies kysyy kohteliaasti, että maistuisko toimittajalle karjalanpiirakka?

Takalon perheen keittiön suurista ikkunoista näkyy talon sivuovi, jonka taiteilija kertoo menevän hänen työhuoneeseensa.

Hyräily käynnistää prosessin

Musiikilla elävän arki vaihtelee. Jokaisen levyn jälkeen keikkailun osuus lisääntyy, mutta levynteko vie oman aikansa.

Tämän uuden levyn tapauksessa meni varmaan pari vuotta, kun keräsin ideoita.

Jukka Takalo

Takalolla levyn suunnittelu alkaa usein melodian hyräilyillä, jotka tallentuvat kännykän nauhuriin. Myös tekstiaihiot kulkevat puhelimen muistissa. Biisien tyngistä Takalo alkaa rakennella lauluja omassa työhuoneessaan.

– Levyn materiaaleja työstäessä, teen siellä periaatteessa virka-ajan töitä. Tämän uuden levyn tapauksessa meni varmaan pari vuotta, kun keräsin ideoita. Viime elokuussa aloin työstää ideoita täysipäiväisesti työhuoneessani, tein demoja ja pyörittelen ideoita. Välillä on ruokatunti ja kahvitauko tällä puolella taloa. Illalla urheillaan.

Takalo kaataa isot kupit höyryävää kahvia, katsoo ulos auringon paistetta ja miettii, että ehtisikö käydä vielä meren jäällä hiihtämässä. Iltaisin hän yrittää olla miettimättä musiikkiasioita, ellei meneillään ole keikka tai äänitys.

Kuukausi äänitystyötä

Demovaiheen jälkeen Takalo kuunteli uusien kappaleiden versioita tuottajan ja bändin kanssa huolella. Joskus joku biiseistä käy myös levy-yhtiön kuuntelussa.

Lapsillani on maahanmuuttajataustainen isä.

Jukka Takalo

Kun laulut oli valittu ja albumin kokonaisuus alkoi olla selvä, oli studion vuoro. Levyn äänittämisessä kului kolmisenkymmentä päivää. Levy äänitettiin pääosin tuottaja Pentti Amoren studiossa.

– Välipäivinä tuli äänitettyä stemmoja ja lauluja omassa ja bändin muusikoiden kotistudiossa. Paljon oli tiedostojen liikuttamista, useita eri versioita miksauksista, ja lopuksi vielä levy meni masterontiin Helsinkiin.

Kappaleiden kokoaikainen työstäminen kesti uuden levyn tapauksessa huhtikuuhun asti. Levyn kokonaisuuden valmistuttua oli vuorossa sinkkubiisin valitseminen.

– Levy-yhtiö sitä enemmän miettii. Mutta lähinnä pohditaan, että mikä toimii radiossa. Teen itse musiikkivideot, eli sitten alkaa videoiden miettiminen.

Maahanmuuttajana Martinniemeen

Takalo ojentaa toimittajalle sandaalit, vuorossa on tutustuminen työhuoneeseen.

Aknestik perustettiin aikanaan sillä ajatuksella, että kun ei osattu soittaa muiden biisejä, niin tehtiin omia.

Jukka Takalo

Jukka Takalo kertoo pilke silmäkulmassa omaavansa maahanmuuttajan taustan.

– Lapsillani on maahanmuuttajataustainen isä.

Takalo syntyi Ruotsissa, mutta muutti viisivuotiaana perheensä mukana Haukiputaalle Martinniemeen, jonka merellisessä ympäristössä hän vietti myös nuoruutensa. Lukion hän kävi Haukiputaalla.

– Haukiputaan lukiossa ruvettiin leikkimään bändiä. Aknestikin homma jatkui kun lähdin Ouluun opiskelemaan.

Studiot tutuksi Aknestikin aikoihin

Opiskelujen ohessa bändi alkoi tehdä levyjä ja touhu ammattimaistui. Myöhemmin perhesyyt vetivät Takalon Helsinkiin ja samoihin aikoihin Aknestik lopetti aktiivisen soittouransa.

Kun kaveripohjalta perustettu bändi ei voinut jatkaa, niin Takalo päätti aloittaa soolouran. Helsingin vuosien jälkeen mies perheineen palasi Haukiputaalle.

– Aknestik perustettiin aikanaan sillä ajatuksella, että kun ei osattu soittaa muiden biisejä, niin tehtiin omia.

Aknestik ehti tehdä seitsemän studiolevyä ja neljä kokoelmalevyä. Lisäksi Aknestik teki Satu ja Vaahtopääät finnhits-levyn. Yksi levytys Takalolla löytyy myös Vastarannan Siili –orkesterin kanssa, joka on Jukka Takalon ja Soivan Siilin lastenmusiikkia soittava kokoonpano.

Minulle on aika luontevaa tehdä päivityksiä, olen tällainen hölöttäjä muutenkin. Se hölötys jatkuu siellä Facebookissa.

Jukka Takalo

Jukka Takalon juuri julkaistu albumi Suomen kuningas on laulajalauluntekijän viides soololevy.

Musiikkimaailma muuttuu koko ajan

Jukka Takalon työhuone ei ole suuri, mutta siellä on kaikki tarpeellinen. Työpöydällä on tietokone, pieni mikseri ja kaiuttimet. Seinustalla on sohva, jonka sylissä lepää kitaroita ja basso. Laulumikrofoni on sähköjohdon pätkällä viritetyn ääntä eristävän vaahtomuovin suojissa.

Nykyajan artistin on hyvä olla aktiivinen myös netissä, Takalo pohtii. Itse hän on ahkera päivittämään omaa artistisivuaan Facebookissa.

– Minulle on aika luontevaa tehdä päivityksiä, olen tällainen hölöttäjä muutenkin. Se hölötys jatkuu siellä Facebookissa. Se on varmaan levy-yhtiön mielestä hyvä juttu.

Takalon työhuoneen lattialla on laatikko, jossa on pino postikortteja. Korttien kuva näyttää samalta kuin uuden levyn kansi. Laulajalauluntekijän uudesta levystä on painettu cd-levy, nykyään kaikki artistit eivät sitä enää tee. Monien musiikki on vain tiedostoina netissä.

Taiteilija muistelee, että aikaisemmin levy-yhtiön myyntiyksikkö oli albumi, joista tuli rahaa. Ihmiset myös ostivat hyvin levyjä.

Meikäläinen on vähän niin kuin samalla viivalla Bruce Springsteenin kanssa ja Shakiran.

Jukka Takalo

Sitten ala alkoi muuttua. Ensin tuli piratismi ja sitten levy-yhtiöt taipuivat pakon edessä siihen, että netissäkin voi jakaa musiikkia. Nyt asiat ovat muuttuneet koko ajan lisää.

Levy-yhtiöt ostavat ihmisten aikaa

Ennen levy-yhtiö myi levyn ihmisille kertaalleen, sitten ihmiset kuuntelivat sen jälkeen sitä niin paljon kuin halusivat ja kopioivat tarvittaessa sen kavereilleen. Nyt musiikkia kuunnellaan netistä ja ansaintalogiikka on muuttunut.

– Nykyään ne saavat rahaa jokaisesta kuuntelusta vain vähän, mutta ihmiset voivat maksaa musiikin kuuntelusta sen kolmekymmentä vuotta, eikä kerran kuin aikaisemmin. Levy-yhtiöt yrittävät ostaa ihmisten aikaa. Tai ihmiset vuokraavat aikaansa levy-yhtiöille nykyään.

Musiikkia kuunnellaan enemmän kuin koskaan

Takalo korostaa, että lauluntekijöiden tarve on loputon. Lauluntekijöitä ja tarinankertojia on ollut aina ja ihmiset haluavat aina kuulla uutta musiikkia.

Nykyteknologian ansiosta musiikkia kuunnellaan enemmän kuin koskaan ja maailman musiikkimarkkinat ovat läsnä kaikkialla, Takalo hymähtää.

– Meikäläinen on vähän niin kuin samalla viivalla Bruce Springsteenin kanssa ja Shakiran, se on mahtavaa.

Lue seuraavaksi