Hoitoalan opiskelijoiden henkinen tasapaino syynissä – opintoja keskeytetty myös koulutuksen aikana

Opiskelijoiden henkinen tasapaino on sosiaali- ja terveyshoitoalalla tiukassa seurannassa koko opiskeluajan. Opintoja on kuitenkin keskeytetty henkisen tasapainottomuuden takia hyvin harvoin.

Kotimaa
Hoitaja asettaa tippaa.
Niko Mannonen / Yle

Hoitoalan opiskelijoiden henkistä tasapainoa testataan pääsykokeissa, mutta se on tarkassa seurannassa myös opintojen aikana. Viime vuonna voimaan tullut uusi ammattikorkeakoululaki antaa entistä väkevämmät mahdollisuudet puuttua opintojen jatkuvuuteen.

– Lain turvin voidaan karsia esimerkiksi rikostaustan omaavia henkilöitä pois. Samalla voidaan miettiä voisiko opiskelija vaihtaa alalle, jossa ei olla tekemisissä lasten tai muiden heikossa asemassa olevien henkilöiden kanssa, selvittää ammattikorkeakoulu Metropolian opintoasiainpäällikön Tapio Rimpioja.

Rimpiojan mukaan tällaisia keskeytystapauksia on hyvin harvassa. Opintojen keskeyttäminen on Metropolian sosiaali-, terveys- ja liikunta-aloilla vähäisempää kuin muilla koulutusaloilla.

– Kaikkia ongelmatapauksia ei koskaan saa seulottua pois, Rimpioja muistuttaa ja sanoo, että koulutusohjelmat eivät sovi esimerkiksi huumeiden, alkoholin tai lääkkeiden väärinkäyttäjille.

Opiskelijoiden soveltuvuutta selvitetään pääsykokeissa muun muassa ryhmähaastatteluiden avulla. Joissakin koulutusohjelmissa opettaja haastattelee hakijat, ja mukana saattaa olla myös psykologeja.

Sähköinen esivalintakoe ensi kertaa

Sähköinen esivalintakoe on ensi kertaa käytössä tänä keväänä. Siihen voivat osallistua kaikki Opintopolun kautta Metropolian sosiaali-, terveys- ja liikunta-aloille hakeneet opiskelijat. Suoritusten pohjalta osa opiskelijoiksi pyrkivistä kutsutaan varsinaisiin valintakokeisiin.

Vastikään päättyneessä korkeakoulujen yhteishaussa oli eniten hakijoita Metropolia Ammattikorkeakouluun. Koulutuspaikkaa haki 25 880 henkilöä.

– Hakijamäärä yllätti minut. Nuoret ja aikuiset haluavat edelleen opintielle, vaikka on puhuttu paljon koulutusleikkauksista, opintoasianpäällikkö Rimpioja iloitsee.