1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Nuorten parlamentti kieltäisi tupakanmyynnin ja siirtäisi kesälomia – Sipilä: Päätökset oman ajatteluni mukaisia

Eduskunnassa on tänään kokoontunut nuorten parlamentti. Oppilasedustajat tenttasivat suullisella kyselytunnilla ministereitä. Yle poimi keskustelusta neljä kysymystä, joihin hallitus vastasi.

Kuva: Hanna Lumme / Yle

Onko jo sovittu Nato-yhteistyö varsinaisen Nato-jäsenyyden piilottelua ja valmistelua?

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.):

– Ei ole. Suomi on sotilasliittoon kuulumaton maa, joka vastaa itsenäisesti puolustuksestaan mutta on valmis ottamaan apua vastaan kumppaneiltaan, sillä apua me kyllä saamme, jos siitä on hyötyä apua antavalle osapuolelle.

– Suomi on ollut Naton kumppanimaa jo yli kaksikymmentä vuotta. Yhteistyö on viime vuosina ollut tiivistymään päin. Harjoitustoiminta on ollut hyödyllistä Suomen puolustuksen suorituskyvyn kehittymiselle.

– Tällä hetkellä tekeillä on Nato-selvitys, jossa hallitus katsoo, mitä hyötyjä ja haittoja Natoon mahdollisesta liittymisestä on. Tämän hallituksen suunnitelmiin ei kuulu Natoon liittyminen.

Miksi tupakanmyyntiä ei kielletä kokonaan?

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.):

– Tavoitteena on, että olisi savuton Suomi 2040. Vuosien varrella on tehty ratkaisuja, joilla tupakan saatavuutta on rajoitettu, on rajoitettu esimerkiksi sitä, että kaupoissa ja kioskeissa tupakkatuotteet eivät ole näkyvillä, vaan ne ovat verhon tai jonkin oven takana.

Olennaista on, miten tupakoinnin aloittaminen voidaan estää. Ainakin toistaiseksi olemme lähteneet siitä, että totaalikielto ei ole se tapa.

Juha Rehula

– Ravintolatupakointi on kielletty, työpaikoilla tupakointi on kielletty. Nämä ovat olleet niitä toimenpiteitä, joilla on kyetty matkaamaan kohti sitä tavoitetta, että tupakointi vähentyy, loppuukin.

– Olennaista on, miten tupakoinnin aloittaminen voidaan estää. Ainakin toistaiseksi olemme lähteneet siitä, että totaalikielto ei ole se tapa. Osa väestöstä tupakoi joka tapauksessa. Se on riippuvuus, johon pitää löytää keinoja – yhtäältä säännösten kautta, toisaalta pyrkiä edesauttamaan tupakoinnin lopettamista terveydenhuollon näkökulmasta.

Asiasta eli siitä, tulisiko tupakanmyynti kieltää lailla, myös äänestettiin. Nuorten parlamentin oppilasedustajat päättivät kieltää tupakanmyynnin äänin 127–61. Tyhjiä ääniä annettiin yhdeksän, poissa oli kaksi.

Mitä mieltä hallitus on siitä, että koulujen kesälomat siirrettäisiin alkamaan viikkoa ennen juhannusta ja päättymään elo-syyskuun vaihteessa?

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.):

– Kysyjä nosti esiin niitä näkökulmia, joita tässä keskustelussa onkin viime vuosina ollut paljon esillä. On puhuttu siitä, mikä olisi sellainen optimaalinen kesälomakausi oppilaille ja opiskelijoille ja millä tavalla tähän pitäisi reagoida lainsäätäjän näkökulmasta.

Itse olen opetusministerinä valmis jatkamaan tätä keskustelua.

Sanni Grahn-Laasonen

– Koulujen työajoista säädetään perusopetuslaissa ja -asetuksessa. Siellä säädetään, että perusopetuksen lukuvuoden pituus on 190 työpäivää.

– Itse olen opetusministerinä valmis jatkamaan tätä keskustelua, vaikka se ei meillä suunnitelmissa tässä vaiheessa olekaan. Harkinnassa täytyy ottaa huomioon myös se, millä tavalla työaikojen rytmittäminen uudelleen saattaisi vaikuttaa esimerkiksi yhteishakuihin ja -valintoihin ja korkea-asteen valintakokeiden järjestämiseen. Monia muitakin näkökulmia tässä asiassa on.

Myös tästä ehdotuksesta äänestettiin. Äänestyksessä nuorten parlamentti päätti äänin 110–73 siirtää koulujen kesälomat alkamaan viikkoa ennen juhannusta ja päättymään elo-syyskuun vaihteessa.

Haluaako hallitus oikeasti kuulla nuorten mielipiteitä ja ottaa ne huomioon?

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.):

– Nuorten mielipide ja ylisukupolvinen ajattelu ohjaavat hallituksen toimintaa.

Nämä äänestyspäätökset, mitä olette tänä päivänä tehneet, ovat ainakin oman ajatteluni mukaisia.

Juha Sipilä

– Jos olette tutustuneet hallitusohjelmaan, sen ensimmäisellä sivulla on visio, jossa kuvataan, millaista Suomea haluamme rakentaa vuodelle 2025. Sieltä löytyy varmasti sellaisia asioita, joihin te nuoretkin voitte tarttua.

– Myös kipeät taloudelliset päätökset tähtäävät siihen, että velaksi eläminen loppuisi julkisessa taloudessa vuonna 2021. Sillä tavalla emme myöskään siirtäisi kohtuutonta velkataakkaa seuraavan sukupolven kannettavaksi.

– Nämä äänestyspäätökset, mitä olette tänä päivänä tehneet, ovat ainakin oman ajatteluni mukaisia. Näitä meidän pitää pohtia hyvin tarkasti.