Jos saunominen pyörryttää: Älä jää viimeiseksi lauteille, muista juoda riittävästi

Saunominen saa joidenkin silmät sumenemaan. Löylyssä pyörtyneet potilaat ovat tuttuja myös ensiavussa. Useimmiten taustalla on verenpaineen heittely, mutta tilanne voi olla vakavampikin.

Kotimaa
Pihasauna sisältä
Esa Huuhko / Yle

Suomalaiset ovat sisukkaita saunojia. Lauteilla viihdytään pitkään, ja löylyt ovat kiukkuisia. Kaikki eivät tätä kestä. Joidenkin saunareissu päättyy ensiapuun. Esimerkiksi Satakunnan keskussairaalassa tilanne on tuttu.

– Tänne tulee silloin tällöin saunassa pyörtyneitä, kertoo ensihoidon ja päivystyksen vastuualueen johtaja Eija Vaula.

Vaulan mukaan ensiavussa kannattaa tulla käymään, vaikka tajunta palaisikin nopeasti eikä tilanne muuten tuntuisi vakavalta.

– Yleisohje on, että kun ihminen menettää ensimmäisen kerran elämänsä aikana tajuntansa, on hyvä käydä päivystyksessä perustutkimuksissa.

Tarkkana nitrojen kanssa

Pyörtyminen voi johtua monesta syystä. Useimmiten saunassa pyörtymisen aiheuttaa alhainen verenpaine.

– Jos tajunnan menetyksestä tokenee ja herää nopeasti, on kyseessä todennäköisesti verenpaineen laskusta johtuva pyörtyminen. Mutta kun mittariin tulee enemmän vuosia, pitää selvittää muitakin asioita. Myös sydänperäiset syyt pitää sulkea taustalta, Eija Vaula toteaa.

Jos saunassa tulee epämääräinen huimausolo, ei siihen välttämättä kannata ottaa nitroa.

Ensihoidon ja päivystyksen vastuualueen johtaja Eija Vaula

Esimerkiksi pyörtymistä edeltävät rintakivut tai muut ennakoivat oireet on syytä ottaa vakavasti. Sydänoireista kärsivien pitää olla erityisen tarkkana.

– Jos saunassa tulee epämääräinen huimausolo, ei siihen välttämättä kannata ottaa nitroa. Se laskee verenpainetta. Siitä puolestaan voi seurata hetkellinen hapenpuute aivoissa ja pyörtyminen.

Huomio juomiseen

Saunojan kannattaa muutenkin miettiä, mitä suuhunsa laittaa.

– Vähäinen juominen, huono ravitsemus ja terästetyt juomat voivat kaikki laskea verenpainetta.

Vaikka sinnikäs suomalainen ei helposti luovuta, kannattaa huonon olon tullen lähteä vilvoittelemaan.

– Jos on matala verenpaine, ei kannata olla viimeinen herra tai rouva löylyssä. Kovia löylyjä ei muutenkaan kannata ottaa. Jos tajunta ei palaa nopeasti, voi lauteilla käydä huonosti.