Britannian poliisi pidätti viisi ihmistä – Belgian ja Ranskan viranomaiset mukana tutkinnassa

Pidätettyjä epäillään terroritekojen valmistelusta. Terrorisminvastaisen poliisin mukaan mikään ei viittaa siihen, että he olisivat suunnitelleet iskua Britanniaan.

Brysselin iskut
Zaventemin lentokentän rikkoutuneet ikkunat 23. maaliskuuta tapahtuneen iskun jäljiltä.
Zaventemin lentokentän rikkoutuneet ikkunat 23. maaliskuuta tapahtuneen iskun jäljiltä.Yorick Jansens / EPA

Britannian poliisi on pidättänyt viisi henkilöä epäiltynä terrorististen tekojen valmistelusta. Uutistoimisto Reutersin turvallisuuslähteen mukaan pidätykset ovat osa tutkintaa, joka liittyy Pariisin ja Brysselin terrori-iskuihin.

Kolme miestä ja 29-vuotias nainen pidätettiin Birminghamissa torstaiyönä ja 26-vuotias mies Gatwickin lentokentällä varhain perjantaina, kertoo sanomalehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Länsi-Midlandsin terrorisminvastaista poliisia johtava Marcus Beale on kertonut, että mikään ei viittaa siihen, että pidätetyt olisivat suunnitelleet iskua Britanniaan.

– Tämä oli osa Länsi-Midlandsin terrorisminvastaisen yksikön laajaa tutkintaa, jossa on mukana suurempi terrorisminvastainen verkosto, (Britannian sisäinen tiedustelupalvelu) MI5 ja kansainvälisiä kumppaneita, mukaan lukien belgialaisia ja ranskalaisia viranomaisia, Beale sanoi tiedotteessa.

Reutersin mukaan poliisi kieltäytyi kertomasta pidätyksistä enempää, mutta turvallisuuslähde vahvisti, että ne liittyvät Brysselin ja Pariisin terrori-iskuihin.

Poliisi on kertonut tehneensä myös useita kotietsintöjä Birminghamissa perjantaina.

Brittimedian mukaan Mohamed Abrini, jota epäillään osallisuudesta Brysselin iskuihin, olisi matkustanut Birminghamiin viime vuonna ja ottanut kuvia kaupungin jalkapallostadionista.

Myös Pariisin iskujen pääsuunnittelijaksi uskottu Abdelhamid Abaaoud oli brittimedian tietojen mukaan käynyt Birminghamissa viime lokakuussa.

Lähteet: Reuters