1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teatteritaide

Upean 60 vuoden teatteriuran tehnyt Auli Poutiainen haluaa yhä näyttämölle: "Sitten kun ravi lähtee, sille ei voi mitään"

Harva näyttelijä on pystynyt Suomessa samaan kuin Kuopion kaupunginteatterin Auli Poutiainen. Hänellä on takanaan 60 vuotta näyttämöllä – ja omien laskujensa mukaan ainakin 260 roolia.

Kuva: Markus Sjöberg / Yle

Auli Poutiainen jäi virallisesti eläkkeelle Kuopion kaupunginteatterista vuonna 2004, mutta näyttämö kutsuu edelleen. Nyt Poutiainen vetää mummon roolia Pihkatappi-näytelmässä, joka menee täpötäysille katsomoille. Poutiainen on työstä innoissaan.

– Tiimi, joka Pihkatappia tekee, on loistava. He ottivat minut hyvin vastaan. Täällä on vanhoja näyttelijöitä, joiden kanssa olen ennenkin näytellyt. He ovat olleet suloisen ihania, Poutiainen hersyttää.

Auli Poutiainen aloitti teatteriuransa jo ennen teatterikouluun menoa 16-vuotiaana musiikkiopiston opiskelijana. Hän veti pääroolin Sirkusprinsessa-operetissa.

– Teatterin silloinen johtaja Tauno Lehtihalmes uskalsi ottaa kokemattoman tytön, joka ei kulkenut korkokengissä eikä iltapuvussa. Hän oli rohkea johtaja. Moni varmaan ajatteli, että  mitä siitä tulee, kun noin kokematon tyttö laitetaan päärooliin. Mutta hienosti meillä meni. Silloin se kärpänen iski, että haluan tätä työtä tehdä.

Poutiaisella onkin riittänyt rooleja omien laskujen mukaan ainakin 260.

– Kaikki ne ovat erilaisia. Koskaan ei ole sattunut samanlaista roolia. Aina sieltä pulpahtaa joku uusi ihmiskuvaus. Olen tehnyt paljon kansannäytelmiä, puhenäytelmiä, operetteja ja musikaaleja.

Pyydettiin Helsinkiin, valitsi Kuopion

Auli Poutiainen valmistui teatterikoulusta vuonna 1961. Tuolloin häntä pyydettiin Intiimiteatteriin Helsingissä, mutta Kuopio kuitenkin veti puoleensa hyvien ohjaajien ja johtajien takia.

Myös valmistumassa oleva uusi teatteritalo kiinnosti. Kuopion uusi teatteritalo valmistui vuonna 1963 ja sen laajennus sekä mittava peruskorjaus toteutuivat vuonna 2013. Poutiainen on ollut kiinteä osa "kalustoa" koko tuon ajan.

– En sitä ole katunut, minä olen elämäntyöni tehnyt täällä Kuopiossa.

Teatterityön ohessa Poutiainen on esiintynyt myös lukuisissa tv-elokuvissa ja tv-sarjoissa. Mieleenpainuvin Poutiaisen rooleista lienee My Fair Lady vuodelta 1965, jonka Aimo Hiltunen ohjasi ja käänsi savonkieliseksi. Auli Poutiainen esitti musikaalissa kukkaistyttöä.

– Se oli hauska. Aina kun avasin suuni savon murteella, yleisö räjähti.

Sitten Poutiainen antaa esimerkin näyttelijän muistista. Hän siteeraa vuosikymmenten takaista roolia: "Poksin tahon minä jostain vuan, minne piäse ei kylmyys muan. Jos vielä sohvan suan, voe jee, kun se ois mukavoo."

Viime vuosien aikana ennen Pihkatappia Poutiainen on esiintynyt muun muassa Leea Klemolan ohjaamassa Jessika – vapaana syntynyt -näytelmässä ja Minna-musikaalissa.

Konkari syttyy aina uudelleen

Mikä saa konkarin aina syttymään uudelleen?

– Palo tuolla sisällä. Siellä joku sykkii. Sitä haluaa tehdä aina uutta. Se on sellainen ratsuhevonen, jota piiskataan ja sitten kun se ravi lähtee, sille ei voi mitään.

Poutainen on teatterin puolustaja henkeen ja vereen. Hänelle teatteri on osa yleissivistystä. Ilman sitä ei kulttuuria olisi. Poutiainen onkin erittäin tyytyväinen siitä, että Kuopion teatteritalon pitkään puuhattu remontti ja peruskorjaus saatiin lopulta tehtyä.

– Kyllä tämä on hieno nyt. Kannattaa tulla ja katsoa tätä uutta puolta myös sisältä päin. Kaikki on uusittu myös vanhalla puolella. Täällä on hyvä työskennellä.

Näyttelijäikoni Seela Sella Poutiaisen hengenheimolainen

Pihkatapin esitystä oli katsomassa myös näyttelijäikoni Seela Sella, jolla on takana näyttämövuosia peräti 70, hän aloitti jo 9-vuotiaana eli vielä nuorempana kuin Auli Poutiainen. Sella oli teatterikoulussa viimeisellä vuosikurssilla, kun Poutiainen aloitti.

– Tämä on elämäntapa. Ensin se on ollut harrastus, tähän on halunnut. Harrastuksesta on tullut työ. Se jatkuu, et voi hypätä siitä pois. Saat tehdä sitä, mitä olet halunnut. Aina pitää aloittaa alusta, se on ihan kummallista.

Seela Sella intoutuu kehumaan Auli Poutiaista.

– Auli on omaa luokkaansa. Ihminen tuo mukanaan oman elämänkokemuksensa, joka hehkuu. Kaikki ne vuodet näkyy, kun hän on näyttämöllä.

Myös ohjaaja Kari Paukkunen on tehnyt Auli Poutiaisen kanssa pitkää yhteistä matkaa. Paukkunen oli teatterinjohtajana Kuopiossa 1987–1991. Nyt yhteinen taival jatkuu Pihkatapissa, jonka Paukkunen on ohjannut. Hän halusi Poutiaisen mukaan näytelmään.

– Eihän Aulia voi olla muuta kuin kehumatta. Hän on ihminen, joka on antautunut työlleen. Tänä päivänäkin: kyllä Aulilta lähtee.