Myös AKT jättää Nordean – "Siirrämme rahat toisaalle"

Auto- ja kuljetusalan liitto AKT lopettaa yhteistyönsä Nordean kanssa, AKT kertoo. Syynä on niin sanotuista Panaman papereista syntynyt veroparatiisikohu.

politiikka
AKT-logo Liittojen talon seinässä.
Yle

Myös Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT lopettaa yhteistyönsä pankkikonserni Nordean kanssa. AKT kertoo asiasta tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

Emme hyväksy pankin toimintatapoja veroparatiiseissa.

Marko Piirainen

Liiton mukaan syynä on pankin "ryvettyminen" niin sanottuihin Panaman papereihin liittyvässä veroparatiisikohussa.

Aiemmin vastaavista toimista tai aikeista ovat Suomessa ilmoittaneet esimerkiksi oppositiopuolueet SDP ja vasemmistoliitto.

AKT:llä on ollut rahoitusyhteistyötä Nordean kanssa, AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen sanoo tiedotteessa.

– Emme hyväksy pankin toimintatapoja veroparatiiseissa. AKT ei voi olla Nordean tapaan toimivan pankin asiakas, vaan siirrämme Nordeassa olleet rahat toisaalle, hän jatkaa.

Panaman papereiksi kutsutuista asiakirjoista on selvinnyt muun muassa, että Nordea on perustanut asiakkailleen lukuisia veroparatiisiyhtiöitä. Niiden johtajina on toiminut bulvaaneja.

Piirainen: Jokainen liitto tekee päätöksensä itse

AKT:n hallitus päätti Nordea-yhteistyön lopettamisesta yksimielisesti, Piirainen sanoo Ylelle. AKT on päättänyt asiasta tänään perjantaina.

Jokainen ammattiliitto tekee päätöksensä itsenäisesti ja oman pohdintansa jälkeen. En lähde ottamaan kantaa muiden liittojen puolesta.

Marko Piirainen

Kannustaako AKT muitakin SAK:n jäsenliittoja vastaaviin toimiin?

– Jokainen ammattiliitto tekee päätöksensä itsenäisesti ja oman pohdintansa jälkeen. En lähde ottamaan kantaa muiden liittojen puolesta, Piirainen vastaa kysymykseen.

Hän toteaa kuulleensa, että muidenkin ammattiliittojen piirissä tai ammattiosastoissa tehdään paraikaa samanlaista harkintaa, mutta sanoo, ettei kommentoi asiaa julkisuudessa tämän tarkemmin.

– Uskon, että AKT:n omat ammattiosastot, siltä osin kuin ovat Nordean kanssa yhteistyötä tekemässä, seuraavat AKT ry:n päätöksiä, puheenjohtaja ennakoi.