Eläinlääkärit selvittävät huhua oudoista kanakuolemista tuulivoimaloiden lähellä

Eläinlääkärit selvittävät netissä leviävää huhua omituisista kanakuolemista. Esimerkiksi ex-europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola (kok.) levittää tietoa, jonka mukaan tuulivoimaloiden läheisyydessä olisi kuollut merkittävä määrä kanoja Siikaisissa.

Eläinlääkärien tiedossa ei ole, että huhu kanakuolemista pitäisi paikkansa. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Pohjois-Satakunnassa selvitetään huhua, jonka mukaan Siikaisissa olisi kuollut merkittävä määrä kanoja tuulivoimaloiden läheisyydessä. Entinen europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola (kok.) kertoi keskiviikkona sosiaalisessa mediassa kanakuolemista.

– Saan nykyään tietooni paljon uutisia eläinkuolemista tuulivoimaloiden läheisyydessä. Uusin tapaus on tilalta Siikaisilla, jossa kaikki kanat kuolivat äkillisesti ilman, että ruumiinavauksessa paljastuu mitään syytä. Myös lampaita kuollut, Korhola kertoi ja vaati asiasta puolueetonta kansainvälistä tutkimusta.

Tila ei tiedossa

Siikaisten kunnaneläinlääkärin sijaisena tällä viikolla toimiva Päivi Lahti kertoo kuulleensa saman huhun, mutta vielä ei ole selvinnyt, pitääkö se paikkaansa. Asiaa selvitetään yhdessä läänineläinlääkärin kanssa.

Kaikki kanat kuolivat äkillisesti ilman, että ruumiinavauksessa paljastuu mitään syytä.

Eija-Riitta Korhola (kok.)

Ongelmallista on, että eläinlääkärien tiedossa ei ole, että alueella olisi yhtään kuvaukseen sopivaa kanalaa.

– Kukaan ei ole ilmoittanut meille joukkokuolemista. Toivomme, että jos joku tietää, missä tällainen huhuissa mainittu tila sijaitsee, hän ottaisi meihin Pohjois-Satakunnan eläinlääkäreihin yhteyttä, Lahti sanoo.

"Verisuonet räjähtäneet"

Päivi Lahden mukaan eläinlääkäreillä ei ole tietoa siitä, että tuulivoimalat voisivat aiheuttaa eläinten joukkokuolemia maatiloilla. Hän arvioi, että kuolemien taustalla voisi olla myös jokin eläintauti.

Toivomme, että jos joku tietää, missä tällainen huhuissa mainittu tila sijaitsee, hän ottaisi meihin yhteyttä.

Eläinlääkäri Päivi Lahti

Eija-Riitta Korhola kertoo saaneensa tiedon, että kuolleiden kanojen silmien verisuonet olisivat räjähtäneet. Eläinlääkäri Lahti sanoo, että moniin eläintauteihin voi liittyä verenpurkaumia silmissä.

Siikaisten Jäneskeitaan tuulivoimapuistossa on kahdeksan tuulivoimalaa, joiden korkeus on 140 metriä.