1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ukrainassa vangituille venäläisille vaaditaan pitkää vankeustuomiota

Venäläismiehet tunnustivat aluksi kuuluvansa Venäjän sotilastiedusteluun, mutta kiistivät tämän oikeudessa.

Ulkomaat
Sotilaita ruskistuneessa heinikossa.
Venäläismielisiä miinanraivaajia Donetskin läheisyydessä 27. lokakuuta 2015.Alexander Ermochenko / EPA

Ukrainan armeijan syyttäjäviranomainen vaatii 15 vuoden vankeustuomiota kahdelle venäläissotilaalle, jotka vangittiin Ukrainan maaperällä viime vuoden toukokuussa.

Kersantti Aleksander Aleksandrov ja kapteeni Jevgeni Jerofejev otettiin kiinni Ukrainan separatistien valtaamalla Luhanskin alueella.

Alustavissa kuulusteluissa ja niiden jälkeisissä lehdistötilaisuuksissaan miehet kertoivat olevansa Venäjän sotilastiedustelun GRU:n palveluksessa. Varsinaisessa oikeudenkäynnissä he kiistivät tämän.

Moskova on kaiken aikaa painottanut, etteivät miehet ole enää aktiivipalveluksessa. Jerofejevin asianajaja toivoi, että syytetyt armahdetaan ja vapautetaan.

Aleksandrovin asianajaja murhattiin maaliskuussa. Tästä teosta on vangittu kaksi ukrainalaista, joiden motiivit ovat jääneet tuntemattomiksi.

Oikeuden päätöstä venäläismiesten tuomiosta odotetaan lähiviikkoina.

Ukrainan presidentti Petro Poroshenko on esittänyt, että miehet luovutetaan takaisin Venäjälle, jos Venäjä luovuttaa vastineeksi vangitun helikopterilentäjän Nadiya Savchenkon, joka hiljattain tuomittiin 22 vuodeksi vankeuteen.

Tämän ehdotuksen esteenä on Venäjän laki, joka vaatii, että ulkomaiset vangit voidaan palauttaa kotimaahansa vain, jos he ovat tunnustaneet tekonsa. Savchenko ei ole tunnustanut.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi