Keski-Suomi -palkinnon saaja ratkeaa tänään – katso videot kandidaateista

Keski-Suomen liitto palkitsee vuosittain henkilön tai yhteisön maakunnan näkyvyyden ja hyvän maineen edistämisestä, uusien käytäntöjen luomisesta tai muuten positiivisesta vaikuttavuudesta. Tänä vuonna palkinnon teemana on keskisuomalaisen perinteen tallentaminen.

Keski-Suomi
Pihalta löytyy kymmenen rakennusta kerättynä eri puolilta Keuruuta.
Simo Pitkänen / Yle

Kotiseutuyhdistys Keurusselän Seura

Pihalta löytyy kymmenen rakennusta kerättynä eri puolilta Keuruuta.
Kotiseutuyhdistys Keurusselän Seuran hallinnassa on melkoinen määrä keuruulaista kulttuurihistoriaa. Pääpaikka on kotiseutumuseo ja sen pihapiirin useat rakennukset kirkon naapurissa museomäellä. Lisäksi seuralla on kotiseutuarkisto, valokuvakokoelmat, äänitearkisto ja julkaisutoimintaa. 2000-luvulla seura on vaikuttanut lausunnoillaan aktiivisesti kunnan kaavoitukseen.

Palokan Pelimannitalo

Palokan Pelimannitalo kuvattuna huhtikuussa 2016.
Palokan Pelimannitalo rakennettiin noin kymmenen vuotta sitten talkoilla, ja vapaaehtoistyöllä talo pyörii edelleen. Kansanmusiikin harrastajat muistuttavat, että perinne muuttuu jatkuvasti, ja sen vuoksi uhanalaisinta ei välttämättä olekaan sata vuotta vanha, vaan tämä päivä.

Viitasaaren Museokesä

Vanha toimisto Viitasaaren sähkömuseossa.
Sähkölaitosmuseo kätkee ympäristöönsä niin kuvitelmia Pähkinäsaaren rauhasta, tarinoita koppimuuntajista kuin kattavan katsauksen sähköistämisen alkuaikoihin. Alue on osa Viitasaaren Museokesää, johon kuuluvat myös metsätyömuseo ja kalastushistoriallinen näyttely Huopanankoskella, paikassa, jossa kirjailija Juhani Aho vietti mielellään aikaa.

Konginkankaan Kotiseutukerho Kömin Kilta

Salmutexin pukutehtaalla leikataan pukua.
Tämä päivä on huomenna historiaa. Se oli Konginkankaan Kotiseutukerho Kömin Kilta ry:n mielessä, kun puvun tarinan dokumentointi aloitettiin oman kylän tehtaassa. Alle vuosi työn valmistumisen jälkeen maan viimeinen pukutehdas lopetti toimintansa.