Gynekologit ehdottavat säästökohteita: turhat lapsettomuushoidot, seulonnat ja 3D-ultraäänikuvat

Gynekologien mielestä lapsettomuushoitoja voitaisiin rajoittaa iäkkäiltä potilailta. Neuvoloissa tehdään myös paljon turhia seulontatutkimuksia terveille naisille. Joitakin ultraäänikuvauksia voidaan niin ikään pitää turhina. Gynekologit ovat pohtineet alan säästömahdollisuuksia koulutuspäivillään Jyväskylässä.

Kotimaa
4D-ultraäänikuvassa sikiön 3D-kuvaa tarkastellaan reaaliajassa liikkuvana liikkumattoman kuvan sijaan.
4D-ultraäänikuvassa sikiön 3D-kuvaa tarkastellaan reaaliajassa liikkuvana liikkumattoman kuvan sijaan.Yle

Suomen Gynekologiyhdistyksen puheenjohtaja Seija Grenmanin mukaan säästöpuheet tarkoittavat nimenomaan julkista sektoria.

– Siellä lapsettomuushoidoissa hyvin iäkkäillä potilailla on saavutettavissa vain marginaalinen hyöty. Sama koskee syöpähoitoja jos syöpälääkkeellä saavutetaan kovin vähäinen elinajan lisäys, toteaa Grenman.

Terveen raskauden aikana runsaslukuisat neuvolaseulonnat eivät varmasti ole tarpeellisia.

Seija Grenman

Gynekologit arvioivat, että myös terveiden naisten neuvolaseulontoja voitaisiin vähentää nykyisestä. Resurssit pitäisi keskittää niitä eniten tarvitseville.

– Tervellä naisella ja terveen raskauden aikana runsaslukuisat neuvolaseulonnat eivät varmasti ole tarpeellisia. Mutta siellä on selvästi riskiryhmiä, jotka taas hyötyisivät lisäresurssien käytöstä, perustelee Grenman ja huomauttaa, että myös ultraäänikuvia napsitaan neuvoloissa monesti turhaan.

– Lakisäänteisen seulonnan piirissä ei varmasti turhaa työtä tehdä, mutta jos otetaan se ensimmäinen 3D-valokuva siellä privaattisektorilla, niin sitä voidaan pitää turhana.

Hoitoja joudutaan rajoittamaan

Tiukan taloustilanteen vuoksi terveydenhoidossa joudutaan yleisemminkin väistämättä priorisoimaan eli rajoittamaan hoitojen saatavuutta. Myös terveyden ja sairaanhoidon hallinnon emeritusprofessorin Martti Kekomäen mielestä Suomessa annetaan paljon turhia hoitoja.

Meidän on kriittisesti katsottava sitä, mitä me teemme.

Martti Kekomäki

– Kukaan ei jää hoitamatta, mutta emme voi hoitaa raskaammalla menetelmällä ihan kaikkia potilaita. Loppujen lopuksi hoidon rajoittaminen tulee koskemaan erittäin pientä vähemmistöä suomalaisista.

Kekomäen mukaan turhia hoitoja on periaatteessa aika paljon olemassa.

– Yhdysvalloissa sanotaan, että puolet kaikesta hoidosta on turhaa. Suomessa tämä prosentti ei ole näin suuri, mutta meidän on kriittisesti katsottava sitä, mitä me teemme ja miten me hoidon toteutamme, korostaa Kekomäki.