Norppa-alueiden kalastuskunnista kolmannes on suostunut vapaaehtoisiin pyyntirajoituksiin

123 osakaskuntaa on lähettänyt tarjouksen kalastusrajoitussopimuksen tekemisestä. Ilman sopimusta jää myös ilman tuntuvaa korvausta.

Kotimaa
Verkkomerkki järvessä
Yle / Lasse Laitinen

Saimaan kalastusosakaskunnista noin kolmasosa on suostunut jo vapaaehtoisesti uusiin kalastusrajoituksiin norpan suojelemiseksi.

327 osakaskunnasta 123 on lähettänyt sopimuskirjeen ely-keskukselle perjantaihin mennessä. Neljä kirjeen lähettäneistä ilmoitti kuitenkin, ettei tee sopimusta.

– Jotkut haluaisivat jättää vesialueelle reikiä, johon voi laittaa verkkoja. Nythän asetus estää sen, sanoo johtava kalatalousasiantuntija Jorma Tiitinen Pohjois-Savon ely-keskuksesta.

Pikkuisen olen ihmetellyt sitä, että osanotto on ollut niin laimeeta. Tämä on kuitenkin todella hyvä korvaus

Jorma Tiitinen

Hyvä korvaus suostumisesta rajoituksiin

Tiitisen mukaan ilman sopimusta jäävä osakaskunta ei saa valtion lupaamaa 1,7 euron korvausta kalastushehtaarilta.

– Pikkuisen olen ihmetellyt sitä, että osanotto on ollut niin laimeaa. Tämä on kuitenkin todella hyvä korvaus. Katsotaan, paljonko tässä tulee sopimuksia pöydälle nyt vielä lähiviikkoina, sanoo Tiitinen.

Kalastaminen verkoilla on kiellettyä Saimaalla norpan elinalueilla perjantaista alkaen kesäkuun loppuun saakka.

Valtioneuvoston perjantaina voimaan tullut kalastusrajoituksia koskeva uusi asetus on voimassa seuraavat neljä vuotta. Valtioneuvosto kuitenkin seuraa saimaannorpan mahdollisia pyydyskuolemia ja ryhtyy tarvittaessa toimiin norpan suojelun riittävän tason turvaamiseksi.