Grönlannin lämpöennätykset paukkuivat – tutkijat tarkastivat, olivatko mittarit menneet rikki

Grönlannissa kesäinen sää ihmetyttää ja huolestuttaa ilmastotutkijoita.

ilmasto
Ilmakuva jäätiköstä Grönlannissa.
Eurovision

Grönlantiin saapui alkuviikolla voimakas lämpöaalto, jonka seurauksena monella paikkakunnalla kaikkien aikojen lämpöennätykset rikottiin monella asteella, kertoo Tanskan ilmatieteen laitos (siirryt toiseen palveluun) DMI.

Lämpimintä oli Kanderlussuaqin kylässä Grönlannin länsirannikolla, missä lämpötila nousi 17,8 asteeseen. Kylän aikaisempi huhtikuun lämpöennätys oli vuodelta 1996, jolloin kylässä mitattiin 16,0 astetta.

Grönlannin pääkaupungissa Nuukissa elohopea nousi 16,6 asteeseen. Edellinen huhtikuun ennätys oli 13,0 astetta.

Myös Grönlannin jäätiköllä oli poikkeuksellisen lämmintä. Jäätikön korkeimmalla kohdalla, 3 000 metrin korkeudessa sijaitsevalla Summitin mittausasemalla oli tiistaina vain 6,5 astetta pakkasta, mikä rikkoo huhtikuun lämpöennätyksen 1,7 asteella.

Koko Grönlannin huhtikuun lämpennätys on 18,0 astetta, joka on mitattu vuonna 1999.

Sulaminen poikkeuksellisen nopeaa

Viime viikolla tanskalaiset jäätikkötutkijat julkistivat tutkimustuloksia Grönlannin jäätiköiden sulamisesta. Grönlannin jäämassat sulavat aina kesän aikana, mutta tänä keväänä sulaminen on alkanut poikkeuksellisen aikaisin ja voimakkaana.

Kesäiset lämpötilat ja vesisade saivat aikaan, että noin 12 prosenttia jäätikön pinnasta, eli 1,7 miljoonaa neliökilometriä, osoitti sulamisen merkkejä. Sulamisnopeus oli samaa tasoa, kuin normaalivuosina toukokuun lopulla.

– Meidän piti tarkistaa, toimivatko laitteemme kunnolla, kertoi ilmastotutkija Peter Langen DMI:n nettisivulla.

Tutkijoiden mukaan säätila, joka tuo lämmintä ilmaa ja vesisadetta etelästä Grönlantiin, on normaali ilmiö, mutta ilmaston lämpeneminen on voimistanut sitä. Vastaavat ilmiöt yleistyvät tulevaisuudessa ja muuttuvat entistä voimakkaammiksi, arvioi Nasan jäätutkija Walt Meier al-Jazeera-uutissivustolla (siirryt toiseen palveluun).