Hyppää sisältöön

Saamelaiskäräjät haluaa hallituspaikan uudesta metsätalousyhtiöstä

Esityksen valtion uuden metsätalousyhtiön hallituspaikan havittelusta teki Saamelaiskäräjien perjantaisessa täysistunnossa utsjokelainen jäsen Antti Sujala. Kokous hyväksyi esityksen äänin 16-0, neljä tyhjää.

Kuva: Vesa Toppari / Yle

Saamelaiskäräjät haluaa hallituspaikan valtion uudesta metsätalousyhtiöstä.

Uusi Saamelaiskäräjät hyväksyi toimintaohjelmansa vuosille 2016-2019 toisessa täysistunnossaan perjantaina Inarissa.

Asiaa esitti toimintaohjelmaan käräjien utsjokelainen jäsen Antti Sujala. Sujalan esitys piti sisällään myös metsätalousyhtiön osuuden havittelemisen, mutta sitä ei kannatettu kokouksessa.

Tyhjää äänestänyt edustaja pohtii saamelaisten edustajan roolia

Kokous hyväksyi esityksen hallituspaikasta äänin 16-0.

Tyhjää äänesti neljä jäsentä: Pentti Pieski, Anu Avaskari, Kari Kyrö ja Neeta Jääskö.

Saamelaiskäräjien jäsen Neeta Jääskö kertoo äänestäneensä tyhjää perustuen niihin kokemuksiin (siirryt toiseen palveluun), joita hänen mukaansa on Norjasta Finnmark-lakia hallitsevasta FeFosta eli Finnmarkin maahallinnosta.

– Sitä aloin punnita, että tulisiko Saamelaiskäräjistä tai saamelaisten edustajasta osallinen saamelaisten alueen pilaamisessa, Jääskö sanoo.

Metsätalousyhtiö on aloittanut toimintansa

Valtion uusi metsätalousyhtiö aloitti toimintansa samana päivänä.

Metsähallituksen omistama yhtiö vastaa Metsähallituksen metsätaloudesta samaan tapaan kuin aiempi metsätalous-tulosyksikkö.

Metsätaloutta harjoittavan tytäryhtiön tehtävänä on hoitaa valtion monikäyttö- eli talousmetsiä sekä korjata ja myydä puuta.