1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kotiinkuljetusbisnes toivotetaan tervetulleeksi ravintoloissa – viini virtaa vain valvovan silmän alla

Ruuan tilaus- ja kuljetuspalveluyritykset laajentavat toimintaansa. Ravintola-alalla toimijat otetaan hyvillä mielin vastaan. Vaikka fine dining liikkuu ravintolasta kotiin, viini jää ravintolaan.

Kotimaan uutiset
Ruoka-annos Foodora
Foodora

Matkailu- ja ravintolapalvelualan järjestön Maran toimitusjohtaja Timo Lappi kertoo, että ruuan tilaus- ja kuljetuspalvelualan kasvu on otettu järjestössä hyvillä mielin vastaan.

Tällä hetkellä Helsingissä perinteisten pizzataksien rinnalla kulkee kourallinen yrityksiä, jotka tuovat ruokaa erilaisista ravintoloista.

Lappi uskoo, että ravintolaruuan kotiinkuljetus ei tule kuitenkaan vähentämään itse ravintolassa käyntiä. Se, että ruokaa voi tilata kotiin, on hänen mukaansa positiivista, koska "potti kasvaa".

– Ravintoloiden kannalta tärkeintä on myydä ruokaa asiakkaille, ja tässä mielessä sillä ei niin suurta merkitystä ole, tulevatko ihmiset ravintolaan vai syövätkö he kotona. En kuitenkaan usko, että se ravintolaruokailua vähentää. Se vain lisää ravintolaruuan syöntiä kotona.

Viini pysyy ravintolassa

Yksi asia, mitä ravintolasta ei tuoda kotiin, on alkoholi. Lappi näkisi mielellään myös esimerkiksi viinipullon matkaavan ruuan mukana ihmisten koteihin. Tämän kuitenkin kieltää laki.

– Olemme sitä esittäneet jo pitkän aikaa, että ravintoloista voitaisiin myydä viiniä ulos. Asiakkaat haluaisivat juoda kotonaankin samaa viiniä kuin on ravintolassa maistanut. Esimerkiksi ravintoloiden itse maahantuomia viinejä.

Lapin mukaan ravintoloiden viinin myynnillä ei olisi merkittävää vaikutusta alkoholin kokonaiskulutukseen.

Kymmenessä maassa toimivan ruuan kotiinkuljetuspalvelun Foodoran tiedottajan Robert Torvelaisen mukaan Saksassa ruuan kylkeen voi tilata ravintolasta olutta tai viiniä. Hänen mukaansa Suomen lisäksi myöskään Ruotsissa tai Norjassa alkoholijuomia ei saa kyytipojiksi.

– Meillä varmaankin suosio räjähtäisi käsiin, jos sellainen olisi mahdollista, Torvelainen arvioi.

Kotiinkuljetusala kasvaa vauhdilla

Lähes vuoden ajan Helsingissä toimineen Foodoran kysyntä on kasvanut yhtiön mukaan 50–120 prosentin kuukausivauhtia. Pääkaupungin lisäksi Turussa ja Tampereella toimiva yhtiö aikoo laajentaa Suomessa uusiin kaupunkeihin.

Perjantaina Foodoran kanssa samoissa suomalaiskaupungeissa toimiva Wolt tiedotti laajentavansa Tukholmaan. Suomessa sillä on jo yli 100 000 käyttäjää. Torvelainen toivottaa kilpailijansa tervetulleeksi länsinaapuriin.

– Kun tietoisuus alasta kasvaa, myös ala kasvaa, Torvelainen sanoo.

Lue seuraavaksi