Saunamaakunta lisää löylyä – kesällä saunomisen ME-yritys ja saunanlämmityksen MM-kisat

Saunamaakunnaksi julistautunut Keski-Suomi julisti joulun alla ensimmäistä kertaa saunarauhan. Ensi kesänä rauhasta ei ole tietoakaan, kun maailman ensimmäisellä saunaviikolla tempaistaan ME- ja MM-tasolla. Tavoitteena on ahtaa yhteen saunaan ennätyssuuri joukko ja löytää ensimmäistä kertaa saunanlämmityksen maailmanmestari.

ilmiöt
MM-kisassa telttasauna pitää lämmittää 70 asteiseksi mahdollisimman nopeasti.
MM-kisassa telttasauna pitää lämmittää 70 asteiseksi mahdollisimman nopeasti.Arvo Vuorela / Yle

Saunaviikko järjestetään kesän kuumimpaan aikaan heinäkuun ensimmäisellä viikolla.

– Vaatimattomaan keskisuomalaiseen tyyliin lähdetään liikkeelle maailmanennätyksellä ja MM-kilpailulla toinen heinäkuuta. Silloin alkaa Keski-Suomen ja samalla myös maailman saunaviikko, koska olemme maailman ainoa saunamaakunta, hehkuttaa Keski-Suomen Kauppakamarin toimitusjohtaja Uljas Valkeinen.

Viikon aluksi Himokselle rakennetaan suuri telttasauna keskellä iskelmäfestivaalia. Tavoitteena on houkutella jättisaunaan löylyttelemään 500 festarivierasta kerralla ja samalla luoda uusi ennätys Guinessin ennätystenkirjaan.

Visit Central Finlandin projektipäällikkö Päivi Heikkala on laittanut ennätyshakemuksen Guinessille vireille ja toukokuussa tulee tieto hyväksytäänkö ennätysyritys virallisesti.

Saunanlämmitys uusi MM-laji

Saunamaakuntaviikko huipentuu saunanlämmityksen MM-kisoihin Peurungassa viikkoa myöhemmin.

– Nyt ei saunoteta kisaajia hengenvaarallisesti, vaan kisataan siitä kuka on maailman nopein saunanlämmittäjä. Karsintalämmitykset kisataan perjantaina 8. heinäkuuta ja finaali on vuorossa lauantaina, kertoo Päivi Heikkala.

Joukkeiden pitää osata pystyttää saunateltta ja lämittää se.

Uljas Valkeinen

Saunanlämmityskisassa joukkueet kilpailevat siitä, ketkä saavat ensimmäisenä Finn-Savotan telttasaunan lämpiämään 70 asteiseksi. Karstulalainen Finn-Savotta on maailman suurin telttasaunojen valmistaja.

Finaalissa kisa vaikeutuu, kun teltta ja kiuas ovat paketissa ja halot vieressä.

– Joukkeiden pitää osata pystyttää saunateltta ja lämittää se. YouTubesta löytyy kuuden minuutin video kuinka teltta pystytetään. Sieltä voi katsoa ohjeet ja treenata etukäteen joko teoriassa tai käytännössä, vinkkaa Uljas Valkeinen.

Heinäkuussa kisataan kuka on maailman nopein tällaisen telttasaunan lämmittäjä.
Heinäkuussa kisataan kuka on maailman nopein tällaisen telttasaunan lämmittäjä.Finn-Savotta Oy

Elintarviketeollisuus mukaan

Matkailuväen lisäksi Keski-Suomen saunamaakuntaa viedään eteenpäin myös muilla aloilla. Mukaan on saatu sauna- ja elintarviketeollisuutta. Uusimmat saunalähettiläät ovat Panimo Hiisi ja Tiituspohjan Palvari. Tulossa on virallinen saunamaakuntaolut ja –makkara.

Tämä on vanha menetelmä ajalta puu ja tulitikut.

Topi Pakarinen

Entisen leipomon etupihalla kököttää iso ja ihkauusi saunankiuas halkopinon vieressä. Panimon vierrevastaava Topi Pakarinen lykkää puuta kiukaan tulipesään ja asiasta tietämättömät ihmettelevät miksi lämmittää kiuasta, kun sauna puuttuu ympäriltä.

– Lähettiin tekemään olutta vanhaan saksalaiseen tyyliin eli lämmitetään isossa kiukaassa 300 kiloa kiviä oikein kuumiksi. Ne laitetaan vierteen joukkoon, niin saadaan hienoja saunamaisia makuja olueeseen, kuvailee Pakarinen.

Kivet nostavat mäskin lämpötilaa ja se auttaa vierteen siivilöimistä. Samalla makea vierre karamellisoituu kiven pintaan ja tuo juomaan oman erityismaun. Kuumien kivien lisäksi olueeseen tuo lievää savunmakua konneveteläinen riihiruis.

– Tämä on vanha menetelmä ajalta puu ja tulitikut, jolloin ei ollut hienoja propaanipolttimia ja sähkövastuksia. Hiisi valmisti taannoin pienen koe-erän olutta kiuaskivillä. Erä onnistui ja innosti tekemään isomman erän, kertoo Topi Pakarinen.

Topi pakarinen lämmittää olutkiviä.
Topi pakarinen lämmittää olutkiviä.Arvo Vuorela / Yle
Niko Mäkinen ja Mikko Mäkelä Panimo Hiisistä.
Niko Mäkinen ja Mikko Mäkelä Panimo Hiisistä.Arvo Vuorela / Yle
Saunaoluen maltaat tulevat Lahdesta.
Arvo Vuorela / Yle
Mallasmäski viimeistellään kuumilla kiuaskivillä.
Mallasmäski viimeistellään kuumilla kiuaskivillä.Arvo Vuorela / Yle
Ennen pullotusta olut valmistuu tankeissa.
Arvo Vuorela / Yle
Pullotusautomaatti annostelee tarkasti.
Pullotusautomaatti annostelee tarkasti.Arvo Vuorela / Yle

Kemiaa ja biologiaa

Panimomestari Tatu Hiitola kuvailee oluen suunnittelua kemiaksi ja biologiaksi, sillä loppujen lopuksi oluen tekee oluthiiva, joka antaa juomalle tunnusomaisen maun.

Samalla paistetaan tietysti muutamat makkarat.

Mikko Mäkelä

Panimon markkinointipäällikkö Mikko Mäkelä kertoo, että saunamaakuntaolutta pannaan ensimmäisessä erässä 1500-2000 litraa.

– Kun ensimmäinen erä saadaan tehtyä ja koeistettua niin sen jälkeen teemme oluen joka kerta samalla tavalla. Eli kiuas kuumaksi ja siinä samalla paistetaan tietysti muutamat makkarat, ennakoi Mäkelä.

Panimo hankkii pääosan maltaista 25 kilon säkeissä lahtelaiselta Viking Maltilta, joka on Euroopan kolmanneksi suurin ja pohjoismaiden suurin maltaanvalmistaja. Päivän mallassatsi Hiisissä on noin 300 kiloa.

Tiituspohjan Palvari rupeaa valmistamaan saunamaakuntamakkaraa oluen kaveriksi.

– Saunamaakuntaoluelle on jo myyntiketju kauppoihin kunnossa. Myös makkarauutuus on tulossa vähittäismyyntiin, lupaa projektipäällikkö Päivi Heikkala.