1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle maailmalla

Pahimman jälkeen

Madridin pohjoisosan vauraissa kortteleissa maan talouskriisi on kuin muisto vain, mutta pääkaupungin eteläosassa lamasta kärsitään edelleen. Etelän köyhempää väestönosaa yritetään tukea uusilla työllistymisohjelmilla.

Espanjan talouskriisi näkyy selvimmin pääkaupungin eteläisissä osissa. Kuva: Jorge Rionegro / Pixabay

Matkustajat vaihtuvat metromatkalla Madridin pohjoisreunalta kaupungin eteläosiin.

Kun keskusta on alitettu, tyylikkäisiin uusiin vaatteisiin pukeutuneet matkustajat ympäriltä katoavat, ja vaunu alkaa täyttyä kauhtuneesta halpakuosista.

Ulkomaalaiset junassa eivät olekaan enää matkalaukkujaan raahaavia turisteja, vaan siirtotyöläisiä monista maista.

Siirtyminen pohjoisesta etelään Espanjan yli kolmen miljoonan asukkaan pääkaupungissa onkin kuin matkustaisi toiseen maailmaan.

Autot katujen varsilla ovat vanhoja, ja joissakin niistä näemmä asutaan.

– Tämähän on silminnähtävää. Ihmiset kerjäävät, sanoo vanha pariskunta eteläisen kaupunginosan Carabanchelin metroasemalla.

Madridiin on tosiaan ilmaantunut kerjääviä espanjalaisia. Se on uutta, sillä aiemmin kerjäläiset olivat lähinnä Romaniasta.

Espanjassa on päästy eroon pahimmasta talouskriisistä. Kuva: G. Burrull / Pixabay

Baareissa ja myymälöissä on hiljaista ja tunnelma on verkkainen – kuin masentunut.

Ennen täällä ihmiset kävivät paljon ulkona. Niin ei enää ole.

– Ennen täällä ihmiset kävivät paljon ulkona, päivisinkin oluella tai kahvilla. Niin ei enää ole. Jos joku käy päivällä juomassa pienen oluen, niin siihen yhteen se yleensä jää, sanoo tyhjässä baarissa nuori nainen, joka itsekin on pistäytynyt vain juttelemaan tutun tarjoilijan kanssa.

Kaupungin pohjoispuolella on taas seutuja, joilla rekisteröityjä työttömiä on työvoimasta alhaisimmillaan runsaat kuusi prosenttia.

Ravintolat täyttyvät, autot ovat isoja ja uusia, ihmiset energisiä ja kiireisiä. Pohjoisessa on kuin talouskriisi olisi vain pyyhkäissyt ohi pahoja jälkiä jättämättä.

Työttömyysluvut ovat keskimääräisiä lukuja. Luvut vaihtelevat kaupunginosista riippuen. Kuva: Lähde: El País, Expansión, Madridin kaupunki. Stina Tuominen / Yle

Espanjassa nopeasti nousseen, radikaalin uusvasemmistolaisen Podemos-puolueen mukaan Madridin eteläosissa vallitsee "sosiaalinen hätätila".

Podemos sanoo, että tuloerojen juopa on revennyt kestämättömäksi vuonna 2008 alkaneessa talouskriisissä.

Perinteisesti köyhän etelän ja vauraan pohjoisen kehityserot huolettivat jo 2000-luvun alussa, kun Espanjan satumainen kiinteistöbuumi jakoi mannaa kaikkialle.

Tuolloin oikeistolainen kaupunginjohto myönsi peräti 1,2 miljardia euroa etelän kaupunginosien kehityshankkeisiin kymmenen vuoden ajalle. Runsas puolet rahasta käytettiin – lähinnä rakentamiseen. Erot eivät kadonneet.

Sitten iski talouskriisi. Viime vuoden toukokuun kuntavaaleissa Podemosin kokoama Ahora Madrid -vaaliliitto sai yli 30 prosentin äänivyöryn ja syrjäytti oikeiston sosialistien tuella.

Äänivyöry tuli varsinkin etelän kaupunginosista, missä vaaliliitto paikoin nousi enemmistövoimaksi.

Madridin kaupungintaloa hallitsevat tänään radikaalit, joiden kannattajat vasta hiljattain polttivat roskalaatikoita kaduilla ja tappelivat mellakkapoliisia vastaan.

Äskettäin uusi kaupunginjohto julkisti tälle vuodelle 30 miljoonan euron suunnitelman etelän tukemiseksi. Tarkoitus on tällä kertaa aktivoida asukkaita mukaan sosiaaliseen työllistämiseen ja elinympäristön parantamiseen.

Madridin kaupunki on aloittanut hiljattain ohjelmia, joilla yritetään tukea kaupungin köyhempää väestöä. Kuva: Jorge Rionegro / Pixabay