Koulujen vanhempainillat eivät enää kiinnosta – paikalla saattaa olla vain kourallinen vanhempia

Vanhempien mielestä samat tiedot löytyvät nykyään helpommin ja nopeammin koulujen nettisivuilta. Osallistujakadon myötä koko koulun yhteiset vanhempainillat saattavat olla jatkossa historiaa.

Kotimaa
Sivistysjohtaja Peter Johnson puhuu liikuntasaliin kokoontuneille vanhemmille.
Sivistysjohtaja Peter Johnson selvitti oppilaiden vanhemmille Isokylän koulun tilakysymystä kesäkuussa 2010.YLE / Esa Koskimaa

Monessa peruskoulussa on tänä keväänä koettu tämä: vanhempainillassa aiheena on syksyllä voimaan tuleva oppilaan arkea mullistava uusi opetussuunnitelma, jonka opettajat uskoivat kiinnostavan, mutta oppilaiden vanhempia ilmestyy paikalle vain kourallinen.

Koko koulun vanhempainillat eivät enää tunnu kiinnostavan.

– Hyvin tavallinen tilanne alakoulussakin tuntuu olevan, että vain neljännes oppilaiden perheistä on edustettuna vanhempainilloissa, Suomen Luokanopettajat ry:n puheenjohtaja Marko Jokinen kertoo.

Wilmako on vienyt osallistujat?

Yksi syy vanhempainiltojen osallistujakatoon on koulujen sähköinen viestintäjärjestelmä Wilma. Moni vanhempi ajattelee, miksi tulla paikalle infotilaisuuteen, kun samat tiedot voi lukea koulun nettisivuilta. Opettajat ovat kuitenkin pettyneitä ja ihmeissään

– Tärkeintä vanhempien ja opettajien kokoontumisessa ei kuitenkaan ole aina itse asia vaan tilaisuuden luoma yhteisöllisyys. Vanhempainillassa tullaan tutummiksi toisten vanhempien ja opettajien kanssa. Samalla kynnys lähestyä opettajia, muita vanhempia ja koko koulua madaltuu, Suomen Luokanopettajien Jokinen muistuttaa.

Vanhemmat eivät Jokisen mielestä aina ajattele, miten tärkeänä myös lapsi kokee vanhempien osallistumisen vanhempainiltaan.

– Lapsi voi olla murheissaan, ellei vanhempi osallistu ja ajatella, että vanhempia ei kiinnosta hänen koulunkäyntinsä.

Vanhempien aika kortilla   

Toinen vanhempainiltoihin osallistumista nakertava syy on se, että vanhempien aika on nykyään niin kilpailtua, että he harkitsevat tarkkaan mihin osallistuvat.

– He miettivät mitä he saavat enemmän irti vanhempainiltaan osallistumalla, jos he saavat tiedon asiasta muutenkin esimerkiksi koulun nettisivuilta. Näin on etenkin, jos vanhempainilta on luonteeltaan pelkästään puolitoista tuntia kestävä iso infotilaisuus, Suomen Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Ulla Siimes toteaa.

Koko koulun tilaisuudet kiinnostavat myös, jos niissä pääsee itse osallistumaan ja keskustelemaan vaikka pienryhmissä oppilaan arjessa näkyvistä aiheista. Vanhemmat ovat ylipäätään kiinnostuneempia osallistumaan, jos tilaisuuden teema on lähellä omaa arkea. Alakoulussa tällaisia aiheita ovat esimerkiksi lasten tablettien käyttö sekä ylipäätään heille sallittu päivittäinen ruutuaika ja yläkoulussa esimerkiksi nuorten kotiintuloajat ja päihteet.

– Jos aiheena ovat sisäilmaongelmat tai koulun lakkautusuhka, niin vanhemmat tulevat kyllä paikalle sankoin joukoin, Vanhempainliiton Siimes sanoo.

Myös koulun joulu- ja kevätjuhlat saavat vanhemmat paikan päälle.

Loppuvatko koko koulun vanhempainillat?

Osallistujakato ei kuitenkaan ole uusi asia, vaan ilmiö on tullut opettajille tutuksi viimeisen parinkymmenen vuoden aikana.

Vanhempien kiireiset aikataulut eivät tunnu istuvan perinteiseen koulun vanhempainiltaan. Vanhemmat kaipaavat henkilökohtaisempaa kohtaamista opettajan ja muiden vanhempien kanssa. Tämä kehitys voi uhata koko koulun yhteisiä vanhempainiltoja tai -aamuja.

Suomen Vanhempainliito on koonnut nettisivuilleen ehdotuksia vanhempainiltojen uudistamiseksi. Nämä konkreettiset ehdotukset voivat olla yksi tapa yrittää saada vanhemmat takaisin koko koulun vanhempainiltoihin.