1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuusamo valmis sijoittamaan Rukan suurmäkeen lähes miljoona euroa

FIS:n mäkihypyn kilpailunjohtaja Walter Hofer: Rukalla on ongelma infrastruktuurissa, ei tuuliolosuhteissa. Kuusamon haluaa pitää tuottoisan mäkikisan maailmancupin kisaohjelmassa.

urheilu
Mäkihyppy yleiskuva
Tomi Hänninen

Kuusamon kaupunki on valmis sijoittamaan 800 000 euroa Rukan suurmäkeen. Sijoituksella kaupunki haluaa varmistaa mäkihypyn maailmancupin säilymisen Kuusamossa.

Rahalla kaupunki on hankkimassa Rukan suurmäkeen lisää tuulisuojia. Lisäksi hyppyrimäen ylämäen jäälatu on tarkoitus uusia.

Viime syksynä maailmancupin kisojen aikana vauhtilatu kärsi lämmöstä ja kosteudesta, joka osaltaan vaikutti mäkikisojen peruuntumiseen.

Kisat eivät ole kalenterissa

Kansainvälinen Hiihtoliitto on tiputtanut Rukan pois mäkihypyn maailmancupin ensi kisakauden kalenteristaan. Lopullisen päätöksen kisapaikkakunnista FIS tekee ensi kesäkuussa Meksikossa.

– Rukalla on ongelmana infrastruktuuri, eivät niinkään tuuliolot. Henkilökohtaisesti en lähde arvailemaan Rukan mäkikisan kohtaloa, sanoo FIS:n mäkihypyn kilpailunjohtaja Walter Hofer.

Kuusamon kaupunginjohtaja Jouko Manninen uskoo, että mäkikisat pysyvät Rukan ohjelmassa.

– Jos saamme toteutettua suunnitellut investoinnit ja lisäksi organisaatiota vahvistetaan, uskon kisojen pysyvän Rukalla.

Suomen Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala totesi aiemmin tässä kuussa, että Ruka on edelleen vahvasti mukana kisassa.

Rukalla mäkihypyn maailmancupin kisoja on hypätty viimeiset 14 vuotta.

Matkailu menettäisi paljon

Kuusamon matkailulle Ruka Nordic –maailmancupin kisoilla ja erityisesti mäkikisalla on suuri merkitys. Kisat tuovat television kautta Kuusamolle merkittävää näkyvyyttä.

– Jos mäkikisat jäävät pois ohjelmasta, menetämme sen myötä sata miljoonaa tv-katsojaa, Jouko Manninen muistuttaa.

Maailmancupin myötä Rukan matkailualue myy talvimatkailukauden alussa noin 10 000 majoitusvuorokautta.

– Siitä huomattava osa menetettäisiin, jos mäkikisat jäisivät kisaohjelmasta, Manninen sanoo.

Kuusamon kaupunginhallitus käsittelee suurmäen rahoitusta maanantaina 18. huhtikuuta. Kaupunginvaltuuston on määrä siunata lopullisesti rahoituspäätös vielä huhtikuun aikana.

Lue seuraavaksi