Video: Soitto "ruotsalaiseen numeroon" saattaa yhdistää puhelun pääministeri Löfvenille

Ruotsin matkailutoimisto lanseerasi hiljattain The Swedish Number -kampanjan. Keskiviikkona soitto ruotsalaiseen numeroon yhdisti puhelun soittajien hämmästykseksi pääministeri Stefan Löfvenille.

Ulkomaat
Uutisvideot: "Norja on myös oikein mukava maa"
Uutisvideot: "Norja on myös oikein mukava maa"

– Puhelusi ohjataan pian satunnaiselle ruotsalaiselle, jossain päin Ruotsia, naisääni puhelimessa sanoo.

– Hei, täällä Ruotsi. Olen Ruotsin pääministeri Stefan Löfven, puhelimeen vastaava miesääni kertoo.

– Oletko koskaan käynyt Ruotsissa? Tai Euroopassa? Norja on myös oikein mukava maa, pääministeriksi esittäytynyt mies kertoo.

Mitä kummaa?

Kyse ei ole pilapuheluista eikä imitaatiosta. Ei, vaan Ruotsin matkailutoimiston huhtikuun alussa lanseeraamasta "ruotsalaisesta numerosta", johon soittaminen siis yhdistää puhelun sattumanvaraiselle ruotsalaiselle.

"Ruotsalainen numero" eli The Swedish Number (siirryt toiseen palveluun) lanseerattiin juhlistamaan sitä, että maa luopui sensuurista 250 vuotta sitten.

Ja ihmiset ovat soitelleet.

Yli 80 000 puhelua

Tempauksen verkkosivuston mukaan puheluita on soitettu jo 80 000, yli 170 maasta. Valtaosa puheluista on tullut Yhdysvalloista, seuraavaksi eniten "ruotsalaiseen numeroon" on soiteltu Britanniasta, Turkista, Hollannista, Kiinasta ja Venäjältä.

Puhelut ovat kestäneet keskimäärin hieman alle kolme minuuttia.

Pääministeri Löfvenille yhdistyi keskiviikkona kuvatun videon mukaan puheluita ainakin Yhdysvalloista, Kyprokselta, Honkgkongista ja Saksasta.

Ketkä puhelimeen sitten vastaavat? Suurimman osan aikaa aivan tavalliset ruotsalaiset.

Päästäkseen vastaamaan ympäri maailmaa tuleviin puheluihin ruotsalaisten on tarvinnut vain ladata sovellus, syöttää puhelinnumeronsa sinne ja sen jälkeen valita, milloin vastata puhelimeen.

"Onko tämä oikea puhelu?"

Pääministeri Löfvenille soittamaan sattuneiden ihmisten oli vaikea uskoa, että puhelimessa todella on Ruotsin pääministeri.

– Hetkinen. Mistä tiedän, että olet todella Ruotsin pääministeri, yksi soittajista kysyy.

– No, uskoakseni sinun on vain luotettava minuun, Löfven vastaa.

Suomalaisille Ruotsi on toki niin tuttu, ettei "ruotsalaiseen numeroon" tarvitse soittaa kysyäkseen esimerkiksi sitä, millainen sää Ruotsissa on tai onko Abba yhä suosittu.

Mutta soittamalla numeroon +46 771 793 336 saattaa puhelimen päässä hyvällä tuurilla vastata vaikka Stefan Löfven.