Hyppää sisältöön

Cyndi Lauper jättäytyi artistien massaboikotista – esiintyy Pohjois-Carolinassa vessalaista huolimatta

Laulaja ja ihmisoikeusaktivisti Cyndi Lauper aikoo sittenkin esiintyä Pohjois-Carolinassa, Yhdysvalloissa. Samaan aikaan useat muut artistit, yritykset ja jopa urheiluseurat boikotoivat osavaltiota transsukupuolisia syrjivän, niin kutsutun vessalain takia.

Cyndi Lauper tekee toisin. Hän haluaa esiintyä Pohjois-Carolinassa kiistellystä, ihmisoikeuksia polkevasta HB2-laista huolimatta. Kuva: EPA/WILL OLIVER

Cyndi Lauperin oli aluksi tarkoitus perua keikkansa Pohjois-Carolinan Raleighissa, mutta hän tuli nopeasti toisiin ajatuksiin.

Lauper ilmoittaa esiintyvänsä suunnitellusti 4. kesäkuuta. Hän aikoo kuitenkin laajentaa keikkansa koko päivän kestäväksi tapahtumaksi, jossa on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä tukevia tilaisuuksia. Konsertin tuotto ohjataan kokonaisuudessaan paikalliselle Equality North Carolina –ryhmälle, joka taistelee osavaltion hyväksymää HB2-lakia vastaan.

– Mielestäni paras keino on saapua lavalle ja esiintyä perheelleni, ystävilleni ja vähemmistöihin kuuluville faneilleni, Lauper sanoo tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

Lauper teki päätöksensä esiintymisestä viikko sen jälkeen, kun muusikko Bruce Springsteen ilmoitti peruvansa keikkansa Pohjois-Carolinan Greensborossa. Springsteen halusi boikotillaan osoittaa vastustusta ennakkoluuloja ja ahdasmielisyyttä vastaan.

1980-luvulla pinnalle noussut Cyndi Lauper tunnetaan kappaleistaan "Girls Just Wanna Have Fun" sekä ”True Colors”, jonka nimeä kantavaa säätiötä laulaja on ollut perustamassa. Lauper on kampanjoinut koko uransa ajan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä edustavien homojen, lesbojen, biseksuaalien ja transihmisien puolesta.

Cirque du Soleil ja monet muut boikotoivat

Pohjois-Carolinan vastaiseen boikottiin siirtyi viimeisimpänä tulokkaana sirkusryhmä Circue du Soleil.

Ryhmä ilmoitti perjantaina peruvansa kaikki esityksensä osavaltiossa. Esityksiä olisi ollut heinäkuussa Greensborossa, Charlottessa ja Raleighissa.

– Pohjois-Carolinan HB2-laki merkitsee ihmisoikeuksien kehityksessä paluuta taaksepäin. Cirque du Soleil uskoo kaikkien ihmisten samanarvoisuuteen, ryhmä sanoo.

Circue du Soleilin, Lauperin ja Springsteenin lisäksi muusikko Ringo Starr on perunut esiintymisensä Pohjois-Carolinassa vähemmistöjä syrjivän lain takia.

Ihmisoikeuksien puolesta ja syrjintälakia vastaan kampanjoivat myös lukuisat tunnetut yritykset ja yhteisöt. Esimerkiksi PayPal ja Deutche Bank ovat jäädyttäneet investointiaikeitaan Pohjois-Carolinassa lain takia. Vastustajia löytyy myös NBA-koripallosarjasta ja NHL-jääkiekkoseuroista.

Pohjois-Carolinan osavaltio on hyväksynyt hiljattain HB2-lain, joka määrää transsukupuolisten henkilöiden käyttämän wc-tilan. Lain mukaan transsukupuolisten on käytettävä vessaa, joka on tarkoitettu sille sukupuolelle, joka syntymätodistukseen on merkitty.

.
.