Video: Näin maa järisi Japanissa – Uhrien etsintä jatkuu

Järistyksen keskus oli lähellä Kumamotoa, joka sijaitsee Kyushun eteläisellä saarella. Kyseessä on jo toinen voimakas maanjäristys, joka on ravistellut Etelä-Japania parin päivän sisällä.

Ulkomaat
Pelastustyöntekijät auttavat eloonjääneitä raunioista.
Ainakin 41 ihmistä on saanut surmansa Etelä-Japanissa Mashikin kaupungissa sattuneissa kahdessa maanjäristyksessä.

Japanissa koettiin aamuyöllä paikallista aikaa uusi, voimakas maanjäristys. Voimakkuudeltaan 7,3 ollut järistys tapahtui kello 19.25 Suomen aikaa Etelä-Japanissa samalla alueella kuin torstainen, yhtä voimakas järistys.

Japanin ilmatieteen laitos antoi ensin järistyksen vuoksi tsunamivaroituksen, mutta kumosi sen myöhemmin.

Paikallisten viranomaisten mukaan ainakin 41 ihmistä on saanut surmansa. Lähes tuhat ihmistä on loukkaantunut, heistä 184 vakavasti.

Rakennuksia on sortunut muun muassa Mashikin kaupungissa, missä lähes 80 ihmisen uskotaan olevan hoitokodin raunioissa. Lisäksi Yatsushiron kaupungissa kerrotaan asuinrakennuksen tulipalosta.

Kumamoton alueen liikenneyhteydet ovat kärsineet merkittäviä vahinkoja. Tiedotusvälineet kertovat yhden tunnelin romahtaneen ja moottorietiesillan vahingoittuneen. Lisäksi tiestöä tukkivat maanvyörymät ja junaliikenne on seisautettu. Myös Kumamoton lentokenttä on suljettu.

Japanin hallituksen mukaan maanjäristyksen tuhoja on laajalla alueella. Kahden voimakkaan maanjäristyksen koettelemille alueille lähetetään lauantain aikana 15 000 sotilasta. Mukana on myös poliiseja, palomiehiä ja sairaanhoidon henkilökuntaa.

Tulivuori heräsi eloon

Kyushun saarella sijaitseva tulivuori Aso on osoittanut aktiivisuuden merkkejä. Aso-tulivuori on noin 20 kilometrin päässä Kumamotosta itään.

kartta
Yle Uutisgrafiikka

Japanin ilmatieteenlaitoksen mukaan tulivuori on päästänyt maanjäristyksen jälkeen pienen purkauksen. Vuori syöksi hetken aikaa savua noin sadan metrin korkeuteen. Viranomaiset ovat kuitenkin pitäneet alueen hälytystason kakkostasolla viisiportaisella asteikolla.

Aso-tulivuori purkautui edellisen kerran viime syyskuussa.

Kaksi maanjäristystä kahdessa päivässä

Kumamoton alue Kyushun saarella ei ole ehtinyt mitenkään toipua edellisestä maanjäristyksestä.

Torstaina samalla seudulla tapahtuneessa järistyksessä kuoli yhdeksän ihmistä. Lisäksi yli 800 loukkaantui.

Voimakkuudeltaan 6,4 olleen maanjäristyksen keskus oli Mashikin kaupungissa Kumamoton prefektuurissa, eteläisellä Kyushun saarella 10 kilometrin syvyydessä.

Rakennuksia sortui järistyksen voimasta, ja viranomaisten mukaan useita ihmisiä saattaa olla loukussa niiden raunioissa.

Alueella todettiin torstain jälkeen useita jälkijäristyksiä.

Lähteet: Reuters, AFP, AP