1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

USA harkitsee Saudi-Arabian syyttämistä 9/11-iskusta – saudit uhkaavat valtavalla talouskostolla

Yhdysvalloissa uskotaan, että saudiarabialaisia virkamiehiä oli mukana 9/11-terrori-iskun valmisteluissa. Jos näitä henkilöitä yritetään saada syytteeseen Yhdysvalloissa, saudit voivat myydä pois 750 miljardin dollarin omaisuuden Yhdysvalloissa.

Kuva: Keith Meyers / EPA

Yhdysvaltain kongressi valmistelee lakia, jonka myötä Saudi-Arabian hallinnon jäsenet voitaisiin asettaa syytteeseen 11.9.2001 tapahtuneesta suuresta terrori-iskusta New Yorkiin, kertoo The New York Times -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Terroristijärjestö al-Qaidan tekemässä iskussa kaapatut lentokoneet lensivät päin New Yorkin pilvenpiirtäjiä ja puolustusministeriötä Pentagonia. Iskun tutkinnassa on selvitetty, oliko Saudi-Arabian johto jollain tavalla iskun takana.

Terrori-iskun tutkintaraportti jätti asian hieman auki. Raportissa todetaan, ettei ole todisteita siitä, että saudihallitus tai sen korkeimmat virkamiehet olisivat olleet yhteydessä iskun tekijöihin. Voidaan siis päätellä, että alemman tason virtkamiehillä on voinut olla yhteyksiä.

Senaatissa on vuonna 1976 hyväksytty laki, jonka mukaan ulkomaan kansalaisilla on jonkinasteinen syytesuoja Yhdysvaltain oikeuslaitoksissa. Nyt lakiasiantuntijat ovat todenneet, ettei syytesuoja päde niissä tapauksissa, joissa ulkomaalaiset ovat olleet toteuttamassa terrori-iskuja Yhdysvaltain maaperällä.

Ankaraa vastustusta Saudi-Arabiasta

Yhdysvaltain lakihankkeet ovat saaneet vastaansa kovia vastalauseita Saudi-Arabiasta, joka on Yhdysvaltain läheinen liittolainen ja kauppakumppani Lähi-idässä.

Saudi-Arabian ulkoministeri Adel al-Jubeir vieraili viime kuussa Washingtonissa ja hän kertoi The New York Timesin mukaan, että jos laki menee läpi, Saudi-Arabia voi joutua luopumaan kaikesta Yhdysvalloissa olevasta omaisuudestaan. Omaisuuttahan uhkaa tässä tilanteessa takavarikko.

Saudi-Arabialla arvioidaan olevan Yhdysvalloissa arvopapereita, sijoituksia ja muuta omaisuutta peräti 750 miljardin dollarin arvosta.

Jos saudit luopuisivat näin suuresta omaisuusmassasta nopealla aikataululla, sekoittaisi se pahan kerran Yhdysvaltain taloutta, samoin kuin maailmantalouttakin.

Presidentti Barack Obaman hallinto on tehnyt työtä, ettei kongressi hyväksyisi lakiehdotusta. Obama myös matkustaa ensi viikolla Saudi-Arabiaan.

Talousasiantuntijat huomauttavat tosin, että 750 miljardin dollarin myyminen ei käy käden käänteessä. Lisäksi on muistettava, että Saudi-Arabian talous on läheisesti kytköksissä Yhdysvaltain talouteen, eli kostotoimellaan saudit haittaisivat itseään ehkä enemmän kuin Yhdysvaltoja.

Terrori-iskun uhrien omaiset ovat vahva painostusryhmä. He kysyvät, kumpi on tärkeämpää; oikeuden saaminen terrori-iskujen uhreille vai saudiarabialainen raha?