Jäähallin hoitaja: "Kyllä katto mestaruusviirejä kestää"

Hakametsän hallissa on niin monta mestaruusviiriä, että katon on arveltu menneen niiden painosta notkolle. Alan ammattilainen lupaa, että huolta ei ole.

urheilu
Mies näyttää Hakametsän hallin katossa olevia Tapparan mestaruusviirejä.
Urheilulaitoksen hoitaja tietää minne mestaruusviiri laitetaan.Matti Vikman / Yle

Hakametsän hallissa työskentelevä urheilulaitoksen hoitaja valmistautuu illan koitokseen. Tappara ja HIFK iskevät yhteen finaalin toisessa ottelussa, eikä voittajasta ole epäilystä.

– Kyllä se Tappara on, Hannu Pajunen näkee.

Miehellä on kokemusta asioista. Hän on työskennellyt Hakametsän hallissa vuodesta 1983, mutta ei suinkaan ainoana sukunsa edustajana.

Pajusen isä työskenteli aikoinaan betonimiehenä yrityksessä, jonka aikaansaannos halli on. Tuolloin viisivuotias miehenalku sai usein kuulla, kuinka oma isä rakensi jäähallin Hakametsään.

Jotkut ovat epäilleet, että Suomen vanhimman jäähallin katto on mennyt notkolle mestaruusviirien painosta. Hannu Pajunen vakuuttaa, että uusia viirejä voi huoletta kiinnittää kattoon.

Kenttä liukkaaksi

Lauantaina aamupäivällä halli oli hiljainen, mutta jäätä hinkattiin jo kuntoon. Hannu Pajusen mukaan moni luulee, että kenttää jäädytetään vasta ottelun lähestyessä.

Jos kenttää ei ajeta hyvissä ajoin, jää lohkeilee illalla.

Hannu Pajunen, urheilulaitoksen hoitaja

– Jos kenttää ei ajeta hyvissä ajoin, jää lohkeilee illalla, Hannu Pajunen toteaa.

Myös lämmitys ja ilmanvaihto ovat tärkeitä onnistuneelle ottelulle. Kun halliin tulee noin 8 000 ihmistä, nämä nostavat lämpötilaa melkoisesti.

– Nyt kun täällä on vielä viileää, jäälle ajetaan 50 asteista vettä. Se takaa, että jää on illan koitoksessa sitkeää ja liukasta, Hannu Pajunen kertoo.