1. yle.fi
  2. Uutiset

Asteroideja voi torjua ydinlatauksella – Uhkaavia asteroideja putoaa kuitenkin Maahan vain harvoin

Venäjän Tšeljabinskissä muutama vuosi sitten pudonneeseen asteroidiin ei osattu varautua ollenkaan, koska teleskoopeilla kuvataan vain maapallon varjossa olevaa puolta, kertoo planeettatutkija Mikael Granvik.

tiede
Mikael Granvik
Kaikkiin asteroideihin ei voi varautua, koska koska teleskoopeilla kuvataan vain maapallon varjossa olevaa puolta, sanoo planeettatutkija Mikael Granvik.

Kaikkia maapallon ilmakehään tulevia asteroideja ei huomata, eikä niihin ehditä varautua, kuten Venäjän Tšeljabinskissä kävi muutama vuosi sitten.

1 200 ihmistä loukkaantui pääasiassa paineaallon rikkomien ikkunoiden takia, kun asteroidi syöksyi maahan Tšeljabinskissä helmikuussa 2013. Se oli suurin Maahan saakka päätynyt taivaan kiertolainen sitten vuoden 1908 Tunguskan meteoriitin.

Suurempia, koko ihmiskuntaa uhkaavia asteroideja eli läpimitaltaan kilometrin kokoisia kappaleita putoaa maahan kerran pari miljoonassa vuodessa, sanoi planeettatutkija Mikael Granvik Helsingin yliopistosta lauantaina Yle TV1:n aamu-tv:ssä.

Pienempiä, kuten Tšeljabinskin asteroidi, tulee pari kertaa muutaman kymmenen vuoden aikana.

– Tšeljabinskin asteroidi oli noin 20 metriä läpimitaltaan, se pystyttiin päättelemään jälkikäteen, kun katsottiin, kuinka paljon energiaa siitä syntyi.

Asteroidi voi yllättää

Tšeljabinskissä asteroidin putoamiseen ei osattu varautua lainkaan, koska teleskoopeilla kuvataan vain maapallon varjossa olevaa puolta.

– Jos asteroidi tulee auringon puolelta, niin kuin tämä Tšeljabinskin kohde, niin meillä ei ole mitään suojaa, meillä ei ole teleskooppeja, jotka kuvaisivat avaruudesta maapalloa auringon puolelta ja varoittaisi, jos sieltä on tulossa jotain.

Mahdollisen uhkaavan asteroidin torjuntaan voisi Granvikin mukaan käyttää ydinlatausta.

– Tällä hetkellä ei ole valmiina muita menetelmiä kuin ydinlataukset, joita voitaisiin räjäyttää asteroidien lähellä ja siten muuttaa niiden ratoja. Tämä tietysti vaatii sen, että me löydetään asteroidit ajoissa. Jos joku on tulossa kohti maapalloa ja törmäys on viikon kuluttua, niin ei siinä vaiheessa juuri enää mitään voi tehdä.

Asteroidin rikki räjäyttäminen ei ratkaisisi ongelmaa, vaan voisi pikemminkin pahentaa sitä, koska maahan voisi tulla esimerkiksi kaksi isoa kappaletta hiekanjyvien kokoisten kappaleiden sijaan, Granvik sanoo.

Ei pelkkä uhka avaruudesta

Asteroidit eivät ole vain uhka, johon voi yrittää varautua, vaan niistä halutaan tehdä liiketoimintaa.

– Viime vuosina on ymmärretty, että asteroideissa on paljon vettä ja lisäksi arvometalleja, jotka Maassa ovat yleensä lähempänä Maan ydintä, eli niihin on vaikea päästä käsiksi, Granvik sanoo.

Muutama kymmenen yritystä tutkii, miten asteroidien sisältämiä raaka-aineita voisi hyödyntää. Niistä voisi esimerkiksi yrittää irrottaa vettä avaruudessa sen sijaan, että vettä kuljetetaan avaruuteen maasta, Granvik kertoi.

– Veden voisi irrottaa esimerkiksi siten, että pussitetaan asteroidi ja lämmitetään sitä pussissa ja höyrystetään vesi pois sieltä, Granvik kuvaili.

Maasta avaruuteen kuljetettu vesi maksaa noin 50 000 euroa litralta, joten se voi olla taloudellisesti kannattavaa, hän arvioi.

Lue seuraavaksi