1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Maailman erikoisin pakomatkan päätös: Lesboksen saarileiriltä paavin yksityiskoneeseen

12 syyrialaispakolaista, kolme perhettä lähti kohti Vatikaania paavi Franciscuksen yksityiskoneella. Turvapaikan hakijat majoitetaan minivaltiossa katolisen kirkon avustuksella.

turvapaikanhakijat
soittokunta ottaa pavvin vastaan lentokoneen vieressä
Paavi vieraili sunnuntaina Morian pakolaisleirillä Lesboksen saarella

Valtaosa Syyriasta, Irakista ja Afganistanista tulevista pakolaisista on muslimeja. Hätä on kuitenkin kaikkien uskontokuntien yhteinen. Paavin vierailua Lesboksessa luonnehdittiin poikkeuksellisen symboliseksi.

– Tämä saari on ottanut Euroopan taakan omille harteilleen. Matka on minulle poikkeuksellinen, sitä sävyttää suru.

Paavi Franciscus kätteli lukuisia turvapaikanhakijoita vieraillessaan 3 000 asukkaan Morian pakolaisleirissä. Ihmisoikeusjärjestöt ovat kuvailleet leirin oloja erittäin ankeiksi. Paavin odotetaan ruokailevan leirin tiloissa ja syövän samaa ruokaa pakolaisten kanssa. Morian leiri on käytöstä poistettu armeijan leiri.

Pieni joukko pakolaisia Vatikaaniin

Paavi vieraili Lesboksessa ortodoksikristittyjen johtajan, Konstantinopolin ekumeenisen patriarkan Bartolomeos I:n kanssa. Seurueeseen kuului myös Kreikan pääministeri Alexis Tsipras.

Paavin yksityiskoneessa Kohti Vatikaania lähti myös kahdentoista syyrialaispakolaisen joukko. Kaikkien kolmen perheen jäsenet ovat muslimeja.

Lue seuraavaksi