1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. politiikka

Ville Niinistö: Miksi hallituksen usko ihmisiin loppuu, kun he jäävät työttömiksi?

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ihmettelee hallituksen epäluuloista ihmiskuvaa. Hallituksen pitäisi Niinistön mielestä "kyttäyksen" sijasta luottaa ihmisiin, mutta työttömille tarjotaan porkkanan sijasta keppiä. Niinistö haluaa työttömille suojaa hallituksen suunnittelemia kiristyksiä vastaan.

Ville Niinistö Vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa Kajaanissa 16. huhtikuuta. Kuva: Yle

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö arvostelee hallituksen aikeita valvoa ihmisiä yhä enemmän. Hallitus kaavailee työttömyysturvan ehtojen kiristämistä ja tiukennuksia ottaa tarjottu työ vastaan. Niinistön mielestä työttömät tarvitsevat suojaa hallituksen työllisyys- ja yrittäjyyspaketin kiristyksiltä.

– Tuntuu hurjalta, jos jatkossa koulutettu timpuri pakotetaan menemään puhelinmyyjäksi, jos uusia töitä ei välittömästi löydy. Jonkinlainen suoja-aika tarvitaan, vaati Niinistö vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa Kajaanissa.

Ninistön mielestä hurjalta tuntuu myös se, jos jatkossa Työnäyte-palvelun nimissä työtön menee töihin ilman työsuhdetta.

– Se kuulostaa palkattomalta työltä ilman suojaa. Emme hyväksy tällaista.

"Kyttäys" sotii perustulokokeilua vastaa

Työttömysturvan ehtojen ja työttömien valvonnan kiristäminen sopii Niinistön mielestä huonosti yhteen hallituksen suunnitteleman perustulokokeilun kanssa.

Perustulokokeilussa on tavoitteena on tehdä työn vastaanottamisesta kannattavaa ja kannustaa ihmisiä työntekoon. Kokeilu on tarkoitus toteuttaa vuosina 2017–2018.

– Byrokratiaa ja tarpeetonta kyttäämistä vähennetään. Vastikkeeton perustulo ja työttömyysturvan ehtojen kiristäminen on täysin ristiriitaista. Hallituksen vasen käsi ei tiedä, mitä oikea käsi tekee.

Ansiosidonnainen päiväraha starttirahaksi

Niinistö pitää järkevänä sitä, että hallitus huomioi työllisyys- ja yrittäjyyspaketissaan pienemmät yritykset suuryritysten sijaan. Yrittäjiksi aikoiville työttömille ja yksinyrittäjille vihreät haluaa enemmän tukea. 

Vihreät esittää, että yksinyrittäjiä tuettaisiin alentamalla ensimmäisestä työntekijästä aiheutuvia sivukuluja vuodeksi. Jos joka neljäs yksinyrittäjä palkkaisi työntekijän, toisi se vihreiden mukaan 40 000 uutta työpaikkaa.

Työttömille pitäisi vihreiden mielestä antaa mahdollisuus käyttää ansiosidonnaista päivärahaa starttirahana yrittäjyyteen.

Vihreiden puoluevaltuuskunta on koolla Kajaanissa pohtimassa yrittäjyyttä ja ansioturvan uudistamista.