Kajon seuraava sukupolvi haluaa myös maistaa kultaa

Kouvolan Valkealassa pelataan viikonloppuna A-tyttöjen lentopallon SM-lopputurnaus. Kisaisäntä on Valkealan Kajo, jonka nykyiset pelaajat putkahtelivat maailmaan aikana, jolloin kylän naisjoukkue oli maan huipulla.

urheilu
Iida Laaksonen seisoo lentopallo-ottelun edessä
Kajon A-tyttöjen kapteeni Iida Laaksonen on valmiina haastamaan kenet vain viikonlopun SM-lopputurnauksessa.Niklas Joki / Yle

Valkealan Kajon A-tytöt selvisivät lentopallon SM-lopputurnaukseen maaliskuun välieräturnauksesta. Kerta on vuosina 96–98-syntyneille valkealalaisnaisille ensimmäinen. Kajo ei ole muutenkaan pelannut kirkkaimmista mitaleista pitkään aikaan.

Kajo isännöi SM-lopputurnausta viikonloppuna. Nostalgiaa on ilmassa, sillä kotijoukkueen pelaajat ovat syntyneet samoihin aikoihin kun Valkealassa pelattiin viimeksi kultamitaleista naisten lentopallossa.

– Olen täältä kotoisin, niin onhan se hienoa, että täällä on joskus oltu niin lähellä Suomen huippua. Nyt olisi tarkoitus palauttaa Valkeala takaisin kartalle, sanoo Kajon A-tyttöjen kapteeni Iida Laaksonen.

Perinteikäs Valkealan Kajo eli naisten lentopallossa huippuvuosiaan 1990-luvulla. Kruununa oli suomenmestaruus vuonna 1998. Edustusjoukkue kaatui kuitenkin pelaajapulaan 2000-luvun alussa.

"Mestaruuteen asti"

Uudelleenrakentamisen jälkeen Kajo on pelannut kolmanneksi ylimmällä sarjatasolla II-sarjassa. Nykyinen naisten edustusjoukkue koostuu miltei kokonaan samoista pelaajista kuin A-tyttöjen joukkue. Laaksonen suhtautuu vielä maltilla aikuisten sarjojen valloittamiseen.

– Meillä on niin nuoria pelaajia, että tähän asti olemme panostaneet A:n peleihin ja päätavoitteet ovat siellä. Mutta mistä sitä ikinä tietää.

A:ssa joukkue aikookin pärjätä tänä viikonloppuna. Laaksonen ei peittele kotiturnaukseen asetettuja tavoitteita.

– Menemme ihan mestaruuteen asti. Meillä on niin hyvä yhteishenki, että olemme lähteneet voittamaan.

A-tyttöjen SM-lopputurnauksessa pelaa Kajon lisäksi joukkueet Ylöjärveltä, Helsingistä, Tampereelta, Pihtiputaalta, Jyväskylästä sekä kaksi joukkuetta Seinäjoelta.

Niin pitkälle kuin oman kylän naisilla pääsee

Naisten edustusjoukkueen tulevaisuus näyttää hyvältä, koska vanhimmat juniorit pelaavat maan parhaiden kanssa. A-juniorit ovat kuitenkin hankalassa iässä lentopallojoukkueen näkökulmasta. Pelaajat saattavat vaihtaa maisemaa opiskelun tai työn perässä.

– Täällä ei ole yliopistoa, joka houkuttelisi nuoria. Pitää aina jännittää, miten joukkueen käy, kun pelaajat valmistuvat lukioista ja ammattikouluista, tuumaa Kajon lentopallojaoston puheenjohtaja Saara Niskanen.

Niskasen mukaan Kajo ei tavoittele menneiden aikojen loistoa. Nousu kaksi sarjaporrasta ylöspäin ja takaisin pääsarjaan vaatisi paljon työtä. Hän ei kuitenkaan täysin tyrmää paluuta parrasvaloihin, jos tilaisuus siihen aukeaa.

– En näe sille estettä, jos pelaajamateriaali on terveellä pohjalla, eikä lähdetä pelkillä ostopelaajilla. Mutta panostetaan nyt junioreihin.