Iloinen perhetapahtuma ja kaukainen vieras Viikinlahdella – "Metsät ovat täynnä lintuja"

Nopeimmilla kevätmuuttajilla on jo poikasia. Myös ensimmäiset pääskyt on jo havaittu. Viimeisinä – toukokuun puolivälin jälkeen – Suomen yli lentävät arktiset hanhet.

luonto
Uutisvideot: Iloinen perhetapahtuma ja kaukainen vieras Helsingin Viikinlahdella
Uutisvideot: Iloinen perhetapahtuma ja kaukainen vieras Helsingin Viikinlahdella

Runsaasta linnustostaan tunnetulla Viikinlahden ja Vanhankaupunginlahden luontoalueella riittää vilskettä keväisinä päivinä.

Nopeimmat linnut hoitavat jo poikasiaan. Eräs tällainen on lehtopöllönaaras, jonka saattoi bongata lauantaina peräti viiden jälkeläisensä kanssa. Poikaset ovat lähteneet pesästä vasta muutamia päiviä sitten, eivätkä ne vielä osaa lentää, joten ne tyytyvät lähinnä istuskelemaan puiden oksilla.

Alun perin pöllöpariskunnalla oli seitsemän poikasta, mikä kertoo siitä, että ravintoa on hyvin saatavilla.

– Täällä on ollut hyvät rotta-apajat, kertoo Birdlife Suomen toiminnanjohtaja Aki Arkiomaa. Rottia pöllöt löytävät Viikin koetilalta ja esimerkiksi myyriä lähimetsästä.

Luontoalueen harvinaisin vieras on valkopäätiainen, jota ei yleensä näe itärajan tällä puolen. Viikinlahdella tavattu yksilö on viihtynyt samassa metsikössä syksystä saakka. Se saattaa olla jopa lajinsa ainoa edustaja Suomessa.

Arkiomaan mukaan nyt on hyvä aika lähteä bongaamaan lintuja.

– Kevät on juuri alkanut, ja metsät ovat täynnä lintuja. Tietysti Suomi on iso maa, ja puolessa Suomea on vielä täysi talvi, mutta kyllä sielläkin alkaa olla keväistä.

Arkiomaan mukaan kevät on noin viikon etuajassa. Peipot pitivät lauantaina konserttia Viikinlahden metsissä, ja västäräkkejäkin on näkynyt. Arkiomaan mukaan myös pääskyjä on havaittu – ensimmäiset noin viikko sitten.

Myös hanhien muutto alkaa olla käsillä. Ensimmäinen aalto harmaita hanhia suoritti ylilennon noin viikko sitten, ja muuttoa riittää koko huhtikuun ajan. Arktiset valkoposki- ja sepelhanhet vierailevat meillä vasta toukokuun puolivälin jälkeen.

Suomessa tehtyjä lintuhavaintoja voi tiirailla täältä (siirryt toiseen palveluun).

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus