1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Britannian William Intiassa äitinsä jalanjäljillä: Prinssi vieraili Taj Majalissa

Britannian kuninkaallisen perheen suosituimpiin jäseniin kuuluva prinssi William on vieraillut Intian maailmankuululla rakkauden muistomerkillä, Taj Mahalissa. Myös hänen edesmennyt äitinsä, prinsessa Diana kuvattiin aikanaan nähtävyyden edessä.

Taj Majal tyhjennettiin muista matkailijoista hieman ennen Cambridgen herttuaparin saapumista. Kuva: Money Sharma / EPA

Prinssi William ja hänen puolisonsa Kate saapuivat Agraan viikon mittaisen Intian ja Bhutanin kiertomatkansa päätteeksi. Kun surusilmäinen prinsessa Diana aikanaan poseerasi samaisella paikalla vuonna 1992, huhut hänen ja prinssi Charlesin liiton rakoiilusta saivat uutta vauhtia. Taj Majalin kuvasta tuli sittemmin hänen epäonnistuneen avioliittonsa symboli.

Taj Majal tyhjennettiin muista matkailijoista hieman ennen Cambridgen herttuaparin saapumista. Kaupungilla korkean tason vierailta tervehtivät koristevalot ja näyttävät kukka-asetelmat.

Kate ja William kuvattiin yhteensopiviin sinisiin asuihin pukeutuneina kuululla Dianan penkillä. Valkoinen marmorimonumentti on intialaisen ruhtinaan Shah Jahanin kunnianosoitus rakastetulleen ja suosikkivaimolleen, Mumtaz Mahalille.

Taj Majal on prinssille erityisen tärkeä

Walesin prinsessa Diana vierailulla Intiassa 1992. Kuva: AP

Intian tunnetuimman muistomerkin sanotaan olevan erityisen tärkeä prinssille juuri hänen äitinsä muiston vuoksi. Williamin kerrotaan vaatineen Taj Mahalin vierailua osaksi Intian ohjelmaa.

Viikko on ollut kuninkaallisille elämystentäyteinen. Se sisälsi vauvasarvakuonojen tarkkailua Assamissa ja vaellusta Bhutanin vuoristorinteillä. Retki luostariin puolestaan muistutti Williamia hänen isänsä, prinssi Charlesin patikkamatkasta samalla reitillä.

Williamia ja Katea odotti Agrassa myös Britannian kuningasperheen pitkäaikainen fani. 73-vuotias Surendra Sharma muistaa myös Willliamin isoäidin, kuningatar Elisabethin vuonna 1961.

Britannian siirtomaavalta Intiassa kesti lähes 200 vuotta.

Kate ja William palaavat kotimaahansa sunnuntaina. Saarivaltakunnassa valmistaudutaan kuningattaren 90-vuotissyntymäpäivään torstaina.