Hyppää sisältöön

Ikkunat puhtaaksi yhdellä pesulla ja perinteisillä työvälineillä

Kevätaurinko paljastaa armotta, millaisessa kunnossa ikkunat ovat. Ikkunoiden pesuun on tarjolla tekniikkaa ja laitteita, mutta kokeneet alan ammattilaiset tarttuvat mieluummin perinteisiin pesuvälineisiin. Laiskaa ikkunanpesijää lohduttaa se tieto, ettei ikkunoita tarvitse erikseen pestä ja huuhdella, vaan yksi pesukerta riittää.

Aino Pajusto neuvoo, että ikkunanpesussa on käytettävä tarpeeksi vettä ja pesu- ja kuivausvälineet on syytä olla kunnollisia. Kuva: Päivi Rautanen / Yle

Jalasjärveläinen Aino Pajusto on siivonnut yksityisiä ja julkisia tiloja rippikouluiästä saakka. Hän katsoo olohuoneeni isoja ikkunoita pitkään. Ennätän jo kysyä, onko hän nähnyt yhtä likaisia ikkunoita muualla.

– Olen pahempiakin nähnyt. Keväällä vähän kaikilla ikkunat ovat tässä mallissa, ammattilainen arvioi.

Esillä on perinteiset ikkunanpesuvälineet eli noin puoli sangollista vettä, ikkunanpesin, jonka päällä on mikrokuituinen kangas, ja kuivain eli ikkunalasta sekä kasa mikrokuituliinoja ja pyyhkeitä, jotka eivät nukkaa.

Suunnilleen näillä samoilla työvälineillä pärjää myös kotityö- ja puhdistuspalvelualan lehtori Maija-Liisa Paananen opetustyössään Sedun Ähtärin Koulutien yksikössä.

– Tyylejä ja tapoja on monia. Olemme opiskelijoiden kanssa kokeilleet myös koneellisia ikkunapesureita, mutta niillä en ainakaan likaisia ikkunoita pesisi. Pesurit toimivat pienellä vesimäärällä. Koneissa käytetään lisäksi pesuaineliuosta, jossa on mukana alkoholipitoista ainetta liuottimena. Seoksesta jää helposti ikkunan pintaan kalvo, joka voi sitten jossain vaiheessa näkyä.

– Tällaisia jälkiä näkyy esimerkiksi keväisin kaupungilla kulkiessa, kun katselee näyteikkunoita ja ovia. Niissä voi nähdä jopa sateenkaaren värit, Maija-Liisa Paananen kertoo.

Pesuvesi ei saa vaahdota

Maija-Liisa Paananen opettaa puhdistamaan ikkunanpuitteet ennen varsinaista ikkunanpesua. Puitteita puhdistettaessa kannattaa edetä sisältä ulospäin. Pesu puolestaan tapahtuu ulkoa sisällepäin.

Pesimellä ikkunaan saa vettä sopivan määrän. Kuva: Päivi Rautanen / Yle

Aino Pajusto on suojannut pesupaikan ympäristön ja lisää vesisankoon muutaman tipan käsiastianpesuainetta. Hän kieltää lorauttamasta.

– Vesi ei saa missään nimessä vaahdota, korostaa myös Maija-Liisa Paananen.

– Pesuvesi on myös muistettava vaihtaa tarpeeksi usein. Likaisella vedellä ikkunoita ei kannata pestä, Maija-Liisa Paananen jatkaa.

Molempien ammattilaisten mielestä tavalliseen ikkunanpesuun riittää yksi pesukerta. Jos ikkuna on tosi likainen, pesuainetta tarvitaan enemmän, ja tuolloin ikkuna voidaan myös poikkeuksellisesti huuhdella toisella vedellä.

– Tänä päivänä ammatillisestikaan ei kuitenkaan enää suositella, että ikkunat pestäisiin kahteen kertaan niin, että ensin pestään ja sitten huuhdellaan, vaan yksi kerta riittää, Maija-Liisa Paananen selvittää.

Vettä tarpeeksi ja vältä auringonpaistetta

Millä sitten välttää ne harmilliset raidat, jotka helposti jäävät ikkunaan pesun jälkeen?

– Pesuvaiheessa pitää käyttää vettä tarpeeksi, ja pesupäiväksi kannattaa valita pilvinen päivä. Kova auringonpaiste ennättää kuivata lasin pinnan, ennen kuin sen ehtii itse kuivata, neuvoo Aino Pajusto.

Maija-Liisa Paananen arvioi, että pesintä käytettäessä ikkunaan jää runsaammin vettä kuin jos ikkuna pestäisiin pelkällä pesupyyhkeellä.

Ikkunan kuivaamisessa on tärkeää vetää vedot loppuun saakka ja edetä puitteesta puitteeseen sivulta sivulle tai ylhäältä alas. Keskelle ikkunaa ei parane pysähtyä.

– Ja kuiva pyyhe toiseen käteen, ja joka vedon jälkeen ikkunalasta tulee kuivata. Kun aloittaa uuden vedon, pitää kuivaimesta mennä osa lomittain sille alueelle, mikä on jo kuivattu, ettei niitä raitoja jää, Aino Pajusto kertaa tekniikkaa.

Harjoitus tekee mestarin

Kuulostaa enemmän tekniikkalajilta kuin luovilta ratkaisuilta!

– Kyllä tämä on tekniikkalaji, mutta kokemuskin auttaa. Eikä saa ottaa huonoja välineitä käyttöön, vaan pitää olla hyvä pesin ja kuivain. Huonot saa heittää pois, Aino Pajusto rohkaisee.

– Ikkunanpesussa tärkein työväline on juuri se kuivain. Kuivaimen kumin tulee olla hyvä ja suora. Kuivainta ei saa painaa ikkunaa vasten liikaa, mutta riittävästi kuitenkin, Maija-Liisa Paananen jatkaa.

Kuivaamisen jälkeen ikkunan reunat kannattaa pyyhkäistä vielä nukkaamattomalla pyyhkeellä tai mikrokuituliinalla, ettei valumia jää.

Opiskelijat saavat harjoitusta

Entä osaavatko nuoret pestä nykyään ikkunoita?

– Meidän 16–17-vuotiaista opiskelijoista aika harva on pessyt kotona ikkunoita. Ähtärissä Koulutiellä toimii vilkkaana opiskelijoiden osuuskunta, ja sitä kautta asiakkaat tilaavat ikkunanpesua meiltä. Väitän, että meidän opiskelijat saaavat harjoitusta aika hyvin. Ikkunanpesu on sellainen työ, missä harjoitus tekee mestarin, arvioi Maija-Liisa Paananen.

Aino Pajusto pesee mielellään ikkunat kerran-pari vuodessa, yleensä keväisin ja syksyisin. Kuva: Päivi Rautanen / Yle

Stressiä ei kannata ottaa

Siivousalan ammattilaiset arvioivat, että 1–2 pesukertaa riittää ikkunoille vuosittain, eikä joka kerta tarvitse avata kaikkia ikkunoita ja pestä kaikkia pintoja.

– Nykyään on tiiviit ikkunat. Jos ikkunoiden väliin ei ole päässyt kärpäsiä sotkemaan, ei jokaista pintaa tarvitse joka kerta pestä. Ei ikkunoista saa stressiä ottaa, sanoo Aino Pajusto ja kertoo tykkäävänsä siivoustyössä nimenomaan ikkunanpesusta.

Olohuoneeni ikkunoiden väleistä ei löytynyt talven jäljiltä kuolleita kärpäsiä, joten pesen ikkunat tälläkin kertaa vain ulkoa ja sisältä.

.
.