Raul Castro: Kuuban on uudistuttava, mutta kommunistijohto säilyy

Kuuban presidentti ei usko, että Yhdysvaltain suhtautuminen Kuubaan olisi muuttunut pienestä lähentymisestä huolimatta. Raul Castro haluaa, että kommunistipuolue pitää Kuubaa edelleen tiukasti otteessaan, joskin markkinataloutta tuodaan järjestelmään vähitellen.

Ulkomaat
Cuba Castro pitää puhetta
Raul Castro pitää puhetta Kuuban kommunistisen puolueen kongressin avajaisissa.Omara García Mederos / EPA

Kuuban presidentti Raul Castro on linjannut maansa poliittista tilaa. Castro piti yli kaksi tuntia kestäneen puheen Kuuban kommunistisen puolueen kongressin avajaisissa.

Castro arvosteli kovin sanoin maansa johtoa kyvyttömyydestä uudistaa Kuuban taloutta. Kuubaa hallitseva kommunistinen puolue pitää kongressinsa viiden vuoden välein. Edellisessä, vuoden 2011 kongressissa, päätettiin sadoista talousuudistuksista, mutta Castron mukaan niistä on toteutunut vain murto-osa.

Presidentin mielestä Kuuban hallinnossa vallitsee vanhentunut mieliala, joka ilmenee jähmeinä asenteina. Castro muistutti, että maassa on satoja tuhansia työntekijöitä, joilla on vaikeuksia edes saada riittävästi ruokaa perheilleen.

Castro ei puheessaan nimennyt yhtään erityistä uudistusta, joka olisi tehtävä, mutta piti talouden suurena ongelmana valuutanvaihdon kaksoisjärjestelmää, missä virallinen kurssi poikkeaa suuresti epävirallisesta.

"USA pyrkii yhä vallankumoukseen"

Vaikka Kuuba on uudistumassa, Castro varoitti kongressin osanottajia entisten sosialistimaiden käyttöön ottamasta "shokkiterapiasta", jossa sosialistinen järjestelmä on äkkirysäyksellä muutettu markkinataloudeksi.

Castro puolusti talousjärjestelmän uudistamista asteittain, puolueen antamien suuntaviivojen mukaisesti. Uudistamisessa ei pidä kiirehtiä, mutta ei myöskään hidastella, hän totesi.

Talousasiantuntijat ovat havainneet, että kun viime vuosina yksityisyrittäjien määrä Kuubassa on lisääntynyt, hallinto suhtautuu heihin usein epäluuloisesti. Yksityisten yritysten toiminta on hankalaa, sillä erilaisia tarkastuksia tehdään jatkuvasti ja yritysten tarvitsemien erilaisten lupien saaminen on vaikeaa. Toisaalta yksityisten keräämiä voittoja peritään valtiolle.

Raul Castro kehui maansa uusia yksityisyrittäjiä, mutta piti näitä myös epäilyttävinä. Kun Yhdysvaltain presidentti Barack Obama vieraili Kuubassa maaliskuussa, hän vietti paljon aikaa Kuuban yksityisyrittäjien kanssa. Castro varoitti puheessaan, että Yhdysvallat yrittää käyttää heitä vastavallankumouksellisina voimina.

Kuuba ja Yhdysvallat ovat viime aikoina normalisoineet suhteitaan. Castro muistutti silti, että Yhdysvaltain taloussaarto on edelleen voimassa.

Castro uskoo, että Yhdysvallat pyrkii edelleen muuttamaan Kuuban poliittisen järjestelmän.

– Tavoite on sama, keinot vain ovat vaihtuneet, hän varoitti.

Jatkossa Kuuban ja Yhdysvaltojen suhteet noudattavat "sivistyneen rinnakkaiselon" käytäntöä, Castro muotoili.

84-vuotiaan Raul Castron on määrä pysyä Kuuban presidenttinä vuoteen 2017 saakka. Nyt alkanut, neljä päivää kestävä kongressi päättää, jatkaako hän myös puolueen puheenjohtajana uuden viisivuotiskauden, eli vuoteen 2021 saakka.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, Tass