"Me ei oo tultu tänne kuolemaan, me on tultu tänne tappelemaan" – Kiistelty ja rakastettu Tuntematon sotilas Elävässä arkistossa

Väinö Linnan romaani ja siitä tehdyt elokuvat ja näytelmät ovat suomalaisen kulttuurin klassikoita. Ylen Elävässä arkistossa Antti Rokan esikuva Viljam Pylkäs kertoo, miten huumori ja itsesuojeluvaisto auttoivat sodasta selviytymisessä.

kulttuuri

Väinö Linnan omista sotakokemuksista kertova Tuntematon sotilas -romaani ilmestyi vuonna 1954.

Ilmestyessään Tuntematon aiheutti suurta ihailua ja jyrkkää paheksuntaa. Linna kertoi itse kirjan kirjoittamisesta Yleisradion haastattelussa tammikuussa 1955.

Linnan sodanaikaisen yksikön jalkaväkirykmentti 8:n miehet, joukossa Antti Rokan esikuva Viljam Pölkäs, näkivät Edvin Laineen ohjaaman Tuntematon sotilas -elokuvan ensimmäisinä joulukuussa 1955 Helsingin Bio Rex -elokuvateatterissa.

Vuonna 1966 Linnan romaanista tehtii radiokuunnelmasarja, jossa olivat mukana muun muassa Matti Ranin ja Aarre Karén.

"Oikea Rokka": Pelko lähti pois, kun minä juttelin heille mukavii

– Me ei oo tultu tänne kuolemaan, me on tultu tänne tappelemaan, lohdutti "oikea Rokka" Viljam Pylkäs pelkääviä tovereitaan rintamalla.

Pylkäs oli kymmenisen vuotta muita sotilaita vanhempi ja joutui omien sanojensa mukaan huomaamattaan nuorempiensa johtajaksi. Hän kertoo 1980-luvulla tehdyssä haastattelussa, miten huumori ja itsesuojeluvaisto auttoivat selviytymään sodassa.

Sankaritarinasta kriittisempään suuntaan

Toinen Tuntematon sotilas -elokuva valmistui vuonna 1985. Sen kuvaaminen kesti kaikkiaan neljä vuotta ja maksoi 14 miljoonaa markkaa.

Kansalliseen suurelokuvaan ja sankaritarinaan tottuneella suomalaisyleisöllä oli aluksi vaikeuksia sulattaa ohjaaja Rauni Mollbergin luomia lakonisia hahmoja.

Mollbergin versiota pidettiin pasifistisena ja ihmisyyden irvokkaimpia piirteitä korostavana. Uudemmassa elokuvassa oli mukana hahmoja ja kohtauksia, jotka oli Edvin Laineen siloteltuna pidetystä ohjauksesta jätetty pois.

Kirjan ilmestyessä Linnaa kritisoitiin rankasti lottien ja upseerien mustamaalaamisesta. Edvin Laine piti lotta Kotilaisen hahmoa "rienaavana" ja jätti sen kokonaan elokuvasta pois.

Mollbergin elokuvassa Kotilainen on, samoin kohtaus, jossa everstiluutnantti Karjula ampuu sotamies Viirilän.

Lyhentämättömästä romaanista uusi elokuva

Kansallisteatterin versiossa 2000-luvulla vihollisia markkeerasivat pesukoneet ja Lada tuhottiin tankkina. Kristian Smedsin ohjaus puhutti niitäkin, jotka eivät esitystä nähneet.

Kohua herätti loppukohtaus, jossa ammuskeltiin poliitikkojen, iskelmätähtien, kirjaiiljoiden ja satuhahmojen kuvia.

Vuonna 2000 romaanista julkaistiin lyhentämätön laitos nimellä Sotaromaani. Kustantamo oli aikanaan poistanut romaanista kiroilua, karkeuksia, päällystön arvostelua, neuvostovastaisuuksia ja uskontokritiikkiä.

Nyt tekeillä oleva elokuva perustuu tähän versioon.