Japanissa pelastajat taistelevat aikaa vastaan – ihmisiä edelleen raunioissa

Japanissa jatketaan pelastustöitä eteläistä Kyushun saarta järisyttäneiden kahden maanjäristyksen jäljiltä. Järistyksissä kuoli ainakin 41 ihmistä. Maan järähtely aiheutti laajaa tuhoa Kumamoton alueella.

Ulkomaat
kolme ihmistä kulkee pitkin halkeillutta katua
Asukas opastaa pelastutyöntekijöitä kadonneiden ihmisten etsinnässä Minamiasossa.Kimimasa Mayama / EPA

Evakossa on 250 000 ihmistä. Aineellisten vahinkojen uskotaan nousevan miljardeihin euroihin. Järistykset sattuivat torstaina ja perjantaina.

Jälkijäristyksiä on ollut useita satoja. Kaikki lennot Kumamotoon on peruttu kentän vaurioiduttua. Myös luotijunaliikenne on pysähdyksissä.

Toistakymmentä ihmistä kateissa

Japanin yleisradioyhtiön NHK:n mukaan 11 ihmiseen ei ole saatu yhteyttä Minamiason kaupungissa. Pelastajat ja vapaaehtoiset ovat kaivaneet eloonjääneitä esiin paljain käsin. Raunioissa uskotaan olevan kymmeniä ihmisiä.

Tuhoalueelle on lähetetty 25 000 sotilasta. Japanin pääministeri Shinzo Abe on hyväksynyt myös Yhdysvaltain armeijan avuntarjouksen. Helikopterit evakuoivat saarroksiin jääneitä ihmisiä.

Ydinturvallisuudesta keskustellaan maanantaina

Kumamoton alueen ydivoimalat säästyivät vaurioilta. Ydinturvallisuusviranomaiset kokoontuvat keskustelemaan tilanteesta maanantaina.

Kumamoto on tärkeää teollisuusaluetta. Muun muassa Nissanilla, Sonylla ja Toyotalla on seudulla suuria tuotantolaitoksia. Tuotanto on toistaiseksi keskeytetty vahinkoarvioinnin uoksi.