Öljyntuottajat kiistelevät tuotannon rajoittamisesta – kääntyykö bensan hinta nousuun?

Opecin johtava maa Saudi-Arabia suostuisi rajoittamaan öljyntuotantoaan, jos Iran suostuu samaan. Iran ei kuitenkaan lähetä kokoukseen edes edustajaansa. Kokouslähteiden mukaan historiallinen öljyntuotannon rajoitus on silti lähellä toteutumista.

talous
Brasilian Petrobras-yhtiön öljylautta merellä päivällä. Meri aaltoilee tummansinisenä, taivas on vaalea. Öljynporauslautan tornista nousee liekki, kun porauksen yhteydessä nousevaa kaasua poltetaan. Kaukana horisontissa näkyy kaksi alusta, mahdollisesti tankkereita.
Matalat öljynhinnat iskevät öljyntuottajamaiden talouksiin. Ylipäätään raaka-aineiden hinnanlasku ja Yhdysvaltain kiristyvä korkopolitiikka varjostavat kehittyvien talouksien näkymiä.Marcelo Sayao / EPA

Maailman suurimpien öljyntuottajamaiden edustajat ovat kokoontuneet Qatarin pääkaupunkiin Dohaan neuvottelemaan öljyntuotannon rajoittamisesta. Tavoitteena olisi rajoittaa tuotantomäärät tämän vuoden tammikuun tasolle.

Kokous on historiallinen. Edellisen kerran öljyntuottajamaiden järjestön Opecin ja siihen kuulumattomien maiden onnistui sopia öljyntuotannon rajoittamisesta 15 vuotta sitten.

Monet öljymaat ovat suurissa vaikeuksissa, sillä raakaöljyn hinta on romahtanut toissa kesän huippulukemista.

Kesällä 2014 raakaöljyn maailmanmarkkinahinta oli reilusti yli sata dollaria barrelilta. Tänä talvena hinta kävi alle 30:ssa dollarissa ylituotannon ja Kiinan hidastuvan talouskasvun seurauksena. Nyt jo puheet tuotannonrajoituksista ovat nostaneet tynnyrihinnan hieman yli 40 dollarin.

Sopimuksen syntyminen ei kuitenkaan ole varmaa. Talouspakotteista vapautuva Iran on ilmoittanut, ettei sillä ole aikomustakaan vähentää tuotantoaan. Opecin mukaan Iran tuotti maaliskuussa 3,3 miljoonaa tynnyriä päivässä. Maa ei lähetä edes edustajaansa Dohaan. Tammikuussa päivätuotanto oli 2,9 miljoonaa tynnyriä.

Opecin epävirallinen johtaja Saudi-Arabia on ennen Dohan kokousta edellyttänyt, että Iran on mukana rajoitussopimuksessa. Toistaiseksi ei tiedetä, miten Saudi-Arabia suhtautuu Iranin jyrkkään kantaan. Iranin aikomuksena on jopa kasvattaa tuotantoaan.

Talouslehti Financial Timesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan sopimus on joka tapauksessa hyvin lähellä toteutumista.

Rajoitusten olisi määrä olla voimassa lokakuuhun saakka.

Öljytyöläiset lakkoon Kuwaitissa

Maailman suurimpiin öljyntuottajiin kuuluvassa Kuwaitissa on alkanut öljytyöläisten lakko. Työläiset vastustavat heille määrättyjä palkkojen ja kannustuspalkkioiden leikkauksia. He eivät myöskään hyväksy kansallisen öljy-yhtiön aikomuksia yksityistää tiettyjä tuotannonaloja.

Kuwaitin öljy-yhtiö KPC vakuuttaa, ettei lakko vaikuta tuotantomääriin.

Kuwait on maailman neöjänneksi suurin öljyntuottaja. Se on tuottanut kolme miljoonaa barrelia öljyä päivässä.

Lähteet: AP, AFP, Tass, Yle