1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Vatikaaniin majoitetut syyrialaispakolaiset kiittävät uudesta elämästä

Paavi Franciscuksen yksityiskoneessa Vatikaaniin lentäneet syyrialaispakolaiset ovat viettäneet ensimmäisen yön uudessa maassa.

turvapaikanhakijat
Paavi Franciscuksen yksityiskoneessa Vatikaaniin lentäneet syyrialaispakolaiset.
Paavi Franciscuksen yksityiskoneessa Vatikaaniin lentäneet syyrialaispakolaiset laskeutuivat Rooman lentokentälle 16. huhtikuuta.Filippo Monteforte / EPA

Lesboksen saarella lauantaina vieraillut katolisen kirkon päämies toi mukanaan kolme muslimiperhettä, yhteensä kaksitoista ihmistä. Elettä pidetään vahvana symbolisena Euroopan suvaitsevaisen pakolaispolitiikan puolesta.

Paavi sanoi kaikkien pakolaisten olevan saman Jumalan lapsia. Syyrialaisryhmän vastaanotto on paavin mukaan "pisara valtameressä, mutta valtameri ei ole enää koskaan samanlainen".

Italialaisen La Stampa -lehden haastattelema syyrialainen, Italiaan saapunut insinööri Hasan on yllättävästä elämänvaiheesta häkeltynyt – ja onnellinen. Hän saapui Vatikaanin vaimonsa Nourin ja kaksivuotiaan poikansa kanssa.

– Näimme sukulaistemme ja ystäviemme kuolevan Damaskoksessa raunioiden keskelle. Pakenimme Syyriasta, koska toivoa ei enää ollut. Paavin ele on toivon ele.

Hasanin perhe päätyi Lesboksen saarelle Turkin kautta.

– Lesbos oli vankila, josta ulospääsyä ei ollut, muistelee Hasan. Tuhannet ihmiset odottavat palautusta Turkkiin EU:n ja Turkin pakolaisia koskevan sopimuksen nojalla.

Koti on kuitenkin Syyriassa

Nelihenkinen Wafan ja Osaman perhe matkasi myös uuteen maahan paavin matkassa. Pariskunnalla on 8-vuotias Masa-tytär ja 6-vuotias Omar-poiika. Perhe jätti Damaskoksen Zamaikan lähiön pomimituksia.

– Poikamme on vaipunut lähes täydelliseen puhumattomuuteen. Hän on lukkiutunut oman päänsä sisälle rikkoutumattomaan hiljaisuuteen. Hän herää öisin itkuunsa eikä suostu enää leikkimään siskonsa kanssa.

Deir ez-Zorista pakeni kolmas, opettaja Ramyn perhe. Kolmen teini-ikäistä lasta ja vanhemmat menettivät kotinsa, rakennus tuhoutui täysin.

Vaikka alkamassa on uusi elämänvaihe, kaikki haaveilevat kotimaahan paluusta, jonakin päivänä.

Syyrialaisperheiden saapuminen nostaa Vatikaanissa asuvien syyrialaisten määrän kahteenkymmeneen. Vatikaanissa on 1 000 asukasta. Sama määrä suhteuttuna Eurooppaan merkitsisi kuuden miljoonan pakolaisen vastaanottoa 300 miljoonan asukkaan maanosassa.

Lue seuraavaksi