1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Rankkasade sulki vesihanat ja maailman suurimman kuparikaivoksen Chilessä

Chilessä poikkeuksellisen raju sade on jättänyt neljä miljoonaa taloutta vaille vesijohtovettä. Maanvyöryt vaurioittivat vedenjakelujärjestelmää. Pääkaupungissa Santiagossa viranomaiset varoittivat asukkaita likaisesta vedestä.

Ulkomaat
El Tenienten kuparikaivos.
El Tenienten kuparikaivos 10. tammikuuta 2014.Mario Ruiz / EPA

Maata vyöryi Andeilla Maipo- ja Mapocho-jokiin. Poikkeavat luonnonolot vähensivät vedenjakelua kolmanneksella normaalista. Viranomaiset organisoivat vedenjakelun kymmenistä varapisteistä. Vettä kuljetettiin 60 jakelurekalla. Asiakkaat ovat viikonvaihteen aikana tyhjentäneet kauppojen vesipullohyllyt.

O´Higginsin alueella vajaan sadan kilometrin päässä Santiagosta yksi ihminen on kateissa ja satakunta taloua vaurioitunut tulvissa. Virnaomaiset kehottvat kansalaisia pienentämään vedenkulutusta ja varastoimaan vettä.

Jättimäinen kuparikaivos kiinni päiviksi

Sateet lamauttivat tuotannon myös valtaisassa El Tenienten kaivoksessa. Vesi on aiheuttanut Codelco-yhtiön mukaan vaurioita kaivoksen laitteistossa. Chile on maalilman merkittävin kuparintuottaja. Se vastaa kolmanneksesta maailman kuparintuotannosta. El Tenienten kaivos pysyy kiinni ainakin kolme päivää. Kuparintuotannon menetykset ovat ainakin 5000 tonnia.

Lue seuraavaksi