Epävarmuus öljymarkkinoilla jatkuu – öljyn hinta laskee?

Öljyntuottajamaiden kokous Dohassa ei päässyt sopimukseen tuotannon rajoituksista. Sopimuksen kariutuminen tietää öljyn hinnan pysymistä pohjalukemissa tai jopa uutta hinnan laskukierrettä.

Ulkomaat
Öljykenttä.
Larry W. Smith / EPA

Öljyntuottajamaiden Opecin kokous Dohassa päättyi kuuden tunnin kiivaan keskustelun jälkeen tuloksettomana. Sopimus öljyntuotannon rajoituksesta kaatui lähinnä Saudi-Arabian vaatimukseen, että kaikki öljyntuottajamaat, Iran mukaan lukien, olisivat mukana hintojen jäädyttämisessä.

Tavoitteena Dohan kokouksessa 18 öljyntuottajamaalla ja Opecin ulkopuolisella Venäjällä oli palauttaa öljyntuotannossa tammikuun taso ja vakauttaa se lokakuuhun saakka.

Iran ei edes osallistunut neuvotteluihin. Iran on tammikuussa päättyneiden lännen pakotteiden jälkeen käynnistänyt omaa öljyn tuotantoa vientiin, eikä maa ei ole halukas tuotannon rajoituksiin.

Opecin mukaan Iranin tuotanto on pikemminkin kasvussa. Maaliskuussa Iranin öljyn tuotanto 3,3 miljoonaa tynnyriä lähestyi jo pakotteita edeltävää aikaa. Tuotanto ennen pakotteita oli keskimäärin 4 miljoonaa tynnyriä (1 tynnyri = 159 litraa) kuukaudessa.

Sopimuksen kariutuminen lisää entisestään jännitettä Saudi-Arabian ja Iranin suhteissa. Maat ovat vastakkain myös Jemenin ja Syyrian sisällissodissa.

– Me päätimme, että tarvitsemme lisää aikaa neuvotteluihin, Qatarin energiaministeri Mohammed al-Sada muotoili kokouksen jälkeen.

Öljyn hinnan lasku jatkuu?

Dohan kokouslähteiden mukaan neuvottelut tuotannon rajotuksista jatkuvat Opecin seuraavassa kokouksessa, joka järjestetään 2. kesäkuuta. Edellyttäen, että Iran liittyy samaan rintamaan.

Neuvottelujen epäonnistuminen tietää öljyn hinnan pysymistä pohjalukemissa ainakin lähikuukaudet.

– Sopimuksetta jääminen merkitsee markkinoiden luottamuksen heikentymistä Opecin kykyyn saavuttaa järkevä tasapaino tuotantoon. Tämä tietää varmasti hintojen laskua markkinoilla, arveli Natixis:n öljyanalyytikko Abhishek Deshpande Reutersille.

– Ilman sopimusta todennäköisyys öljyntuotannon ja hintojen tasapainoon siirtyy 2017 puoleen väliin, Deshpande jatkoi.

Brent-öljyn hinta oli noussut ennen neuvotteluja lähes 45 dollariin tynnyriltä. Hinta on kohonnut lähes 60 prosenttia tammikuun pohjalukemasta.

Dohan kokouksen epäonnistuminen saattaa tietää hintojen uutta laskukierrettä. Asiantuntijoiden mukaan on mahdollista, että öljyn tynnyrihinta voi painua lähipäivinä alle 40 dollarin.

Lähteet: Reuters, AFP