1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yle Syyriassa: Damaskoksen keskustan ulkopuolella alkaa tuhon vyöhyke

Syyrian hallitus on vahvoilla pääkaupungissa Damaskoksessa, mutta asukkaat ovat maksaneet kovan hinnan taisteluista. Moni myös pelkää, että tulitauko jää ohimeneväksi vaiheeksi, kuvailee Ylen kirjeenvaihtaja Tom Kankkonen Damaskoksesta.

Ylen kirjeenvaihtaja Tom Kankkonen kertoo, että osittainen tulitauko on rauhoittanut tilannetta pääkaupungissa Damaskoksessa. Kuva: Youssef Badawi / EPA

Syyriassa Aleppon alueelta kantautuu tietoja kovista taisteluista, mutta pääkaupungissa Damaskoksessa tilanne on ollut suhteellisen rauhallinen, kertoo Syyriassa parhaillaan oleva Ylen kirjeenvaihtaja Tom Kankkonen.

– Täällä pääkaupungissa Damaskoksessa moni sanoo, että tulitauko on kaikesta huolimatta rauhoittanut tilannetta selvästi. Damaskoksen keskustassa on pitkään ollut suhteellisen rauhallista, täällä esimerkiksi ei kuulu taistelujen ääniä lainkaan.

Tulitauko on kuitenkin erittäin hauras.

– Moni pelkää, että tämä on ohimenevä vaihe, koska koko ajan kuuluu raportteja siitä, että siellä täällä taistellaan.

Lisäksi ääri-islamilaiset liikkeet Isis ja al-Qaidaan kytkeytyvä al-Nusran rintama ovat tulitauon ulkopuolella.

Tuhottujen rakennusten vyöyhyke

Osittain Damaskoksen hiljaisuuden syynä on se, että Syyrian hallituksen joukot ovat Venäjän tuella onnistuneet työntämään kapinalliset kauemmaksi ja piirittämään kapinallisalueita.

– Hintahan on ollut kova. Heti kun täältä lähtee keskustasta pois, vastaan tulee tuhottujen rakennuksien vyöhyke, jossa on varmaan tuhansien ja tuhansien ihmisten asunnot menneet ja ne ihmiset ovat pakolaisina ties missä, Kankkonen kuvailee lohdutonta näkymää.

Taisteluja paenneiden ihmisten kaipuu omiin koteihin ja tuttuihin naapurustoihin on kova.

– Kaupungin laidoilla tapaa kodeistaan paenneita ihmisiä. Heillähän on kovia toiveita, että pääsisivät kotiin tai ainakin vanhoille asuinalueilleen, ettei tarvitsisi asua missään tilapäismajoituksessa pakolaiskeskuksessa, Kankkonen sanoo.

Nainen poistaa vaalijulisteita Damaskoksessa. Hallituksen kontrolloimilla alueilla pidettiin huhtikuussa parlamenttivaalit. Kuva: Youssef Badawi / EPA

Vaalit voimannäyttönä

Syyrian hallitus järjesti äskettäin kontrolloimillaan alueilla parlamenttivaalit. Niiden merkitys on lähinnä voimannäyttö, Tom Kankkonen arvioi.

– Ei niiden merkitys ole järin suuri, jos ajatellaan tämän konfliktin ratkaisua ja kovin kehnosti sujuvia rauhanneuvotteluja, arvioi Ylen kirjeenvaihtaja Tom Kankkonen Damaskoksesta.

– Ne olivat Bashar al-Assadin hallinnolta osoitus, että hallituksen alueella kaikki ikään kuin toimii  normaalisti ja perustuslaki on voimassa.

Tosiasiassa Syyrian konfliktin ratkaisu näyttää yhä hyvin kaukaiselta.

– Nyt hallitus on vahvoilla, mutta eihän täällä ole mitään pysyvää ratkaisua näkyvissä, Kankkonen sanoo.